Skocz do zawartości

Pytanie laika co do oświetlenia.

Krzych321

Rekomendowane odpowiedzi

To że dwie to konieczność? Kapturnica u mnie rosła na wschodnim parapecie bez doświetlania...

Przeniosłem nasionka do doniczki. Mama mówiła, że nieestetycznie wygląda skrzynka w pokoju gościnnym więc cóż poradzę... W sumie się nie sprzeczałem, bo może oświetlenie będzie miało mniejsze wymagania.

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że nie konieczność, to tylko propozycja. Z dwiema świetlówkami rosło by się roślinkom szybciej, ale lepsza jedna, niż żadna. Pamiętaj wtedy tylko, żeby dobrze dostosować odbłyśnik, żeby jak najmniej było zmarnowanego światła.

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się. Wziąłbym 2 świetlówki, ale... nie wiem jak to się robi. Nie bijcie zbyt mocno, ale nie mam zielonego pojęcia jak to zamontować na parapecie, tak, by znajdowały się te kilkanaście cm nad doniczką... Szczerze powiedziawszy to nie wiem jak to zrobić z jedną. Niby już to robiłem w akwarium, tyle, że tam to jest na pokrywie, która jest na akwarium. A doniczki pokryw nie mają. Może ktoś się wypowie jak wykonać stelaż lub coś na ten kształt.

Odnośnik do odpowiedzi

Wciąż nie wiem jak to zrobić. Myślę, że łatwiej (i taniej) będzie znaleźć jakiś panel. Naprawdę liczy się moc? Myślałem, że raczej światłość, ale ufam bardziej doświadczonym ode mnie. Jutro w budowlanym poszukam czegoś. Może jeszcze ktoś się opowie jak to zrobić, bo ja mam ogromny mętlik w głowie. Jakie odwrócone U?

Odnośnik do odpowiedzi

Wciąż nie wiem jak to zrobić. Myślę, że łatwiej (i taniej) będzie znaleźć jakiś panel. Naprawdę liczy się moc? Myślałem, że raczej światłość, ale ufam bardziej doświadczonym ode mnie. Jutro w budowlanym poszukam czegoś. Może jeszcze ktoś się opowie jak to zrobić, bo ja mam ogromny mętlik w głowie. Jakie odwrócone U?

Dlaczego panel znaleźć można łatwiej?ile masz sklepów ze świetlówkami do roślin i ogólnie świetlówkami akwarystycznymi a ile sklepów z panelami LED i to jeszcze pod twoje parametry?zamamow zestaw świetlówek sylvania grolux , sylvania aquastar razem z statecznikiem i odblysnikami,później wszystko montujesz i wieszasz nad roślinami.Dodam jeszcze że kupne panele są bardzo drogie.

Z tą odwróconą literą U to chodziło mi o taki stojak

post-7172-1518125849_thumb.jpg

Tak wiem paint level ekspert ;)

Edytowane przez Maks02
Odnośnik do odpowiedzi

To prawda. Panel LED można zrobić/zamówić sobie jaki się chce i modyfikować go w różny sposób: kształt panelu, moc diod, kolor (spektrum), rozmieszczenie diod na panelu. Ale za to jest droższy. Natomiast ze świetlówkami jest raczej odwrotnie. Najczęściej jedyne, co możesz dopasować pod siebie, to ich moc, ale za to są tańsze.

Mówiąc światłość pewnie chodziło ci o strumień świetlny, czyli lumeny. To raczej zły parametr różnicujący kolorowe światło typowo dla roślin, gdyż (upraszczam) lumen lumenowi z pewnych przyczyn jest nierówny. Chodzi o to, że np. mimo, że masz obok siebie zieloną i niebieską diodę, które obie mają po 1000 lumenów, to ta zielona będzie ci się wydawać mocniejsza, a niebieska słabsza, ponieważ strumień świetlny (czyli lumeny) charakteryzuje czułość ludzkiego oka, a oko ludzkie jest bardziej czułe na zieleń niż na skrajne barwy widma (dlatego nie widzimy IR i UV) i dlatego lumeny to niezbyt dobry parametr do rozróżniania różnokolorowych źródeł światła. Z tego powodu waty są lepsze, bo są obiektywne.

Tylko pamiętaj o odbłyśniku do stojaka, co sobie zbudujesz, na olxie powinno coś być odpowiedniego.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz, to oczywiście kup ledowy panel. Z kolegą tylko przedstawiliśmy ci, naszym zdaniem, najoptymalniejsze rozwiązanie :)

Znaczy się, no kupiłbym panel, ale chciałbym się zamknąć w 100zł, max 150. Jeszcze popatrzę, poczytam, przejdę się po sklepach.

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy się, no kupiłbym panel, ale chciałbym się zamknąć w 100zł, max 150. Jeszcze popatrzę, poczytam, przejdę się po sklepach.

W sklepie nie znajdziesz panelu LED,pracownicy nie będą wiedzieć pewnie co to jest :D

Odnośnik do odpowiedzi