actias93 Napisano 26 Lutego 2018 Share Napisano 26 Lutego 2018 (edytowane) Cześć, Troszkę się już gubię w opiniach i w dostępnych info, wolę spytać ekspertów. Chciałbym założyć niskie akwarium o wymiarze 100x50x25cm, coś a'la torfowisko z tłustoszami, rosiczkami, heliamforami, pływaczami... Coś jak na tej stronie: http://www.aquaticplantcentral.com/72691/e...t-layout/page/2 Jaka moc oświetlenia powinna być, aby zadowolić powyższe roślinki? Czy LED-y to za mało, lepiej świetlówki? Co byście polecili spośród w miarę budżetowych opcji, jakichś belek? Czytam forum, szukałem trochę różnych opinii, ale już się troszkę gubię w tym, narazie brak większego doświadczenia (mam jedynie parapetową hodowlę owadożerów). Z góry dziękuję za porady. Edytowane 26 Lutego 2018 przez actias93 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 26 Lutego 2018 Share Napisano 26 Lutego 2018 Od razu możesz wykluczyć heliamphory bo do tak niskiego akwarium nie zmieszczą się dorosłe nawet jeśli akwarium było otwarte to wilgotność dla nich byłaby dużym problemem .Co do oświetlenia to powiem Ci że ledyy są bardziej opłacalne ale jest z nimi trochę zabawy więc myślę że na początek najlepiej kupić świetlówki.Co do wyboru budżetowego oświetlenia to powiem tak że świetlówki są może tańsze ale ich eksploatacja będzie ciut droższa od oświetlenia LED które z kolei jest trochę droższe do wykonania . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
actias93 Napisano 26 Lutego 2018 Autor Share Napisano 26 Lutego 2018 Dzięki! Chcesz przez to powiedzieć że Heliamfory można hodować tylko w warunkach pełnej wilgotności? Z tego co czasem śledziłem na różnych forach to wydawało mi się że hodowcy trzymają je zwyczajnie w doniczkach jak muchołówki (rzadko w wiwariach), ale może jestem w błędzie (?) Maks, doradziłbyś jeszcze jakie "gotowce" kupić oraz w jaką moc celować przy takiej powierzchni 100x50, żeby zrobić roślinkom jak najlepiej? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 26 Lutego 2018 Share Napisano 26 Lutego 2018 Dzięki! Chcesz przez to powiedzieć że Heliamfory można hodować tylko w warunkach pełnej wilgotności? Z tego co czasem śledziłem na różnych forach to wydawało mi się że hodowcy trzymają je zwyczajnie w doniczkach jak muchołówki (rzadko w wiwariach), ale może jestem w błędzie (?) Maks, doradziłbyś jeszcze jakie "gotowce" kupić oraz w jaką moc celować przy takiej powierzchni 100x50, żeby zrobić roślinkom jak najlepiej? Heliamphory tylko hodujemy w warunkach wysokiej wilgotności i nie ma sensu zawracać sobie głowy eksperymentami. Akwarium kupiłeś gotowe czy na wymiar bo wydaje mi się że ma specyficzne wymiary.najlepiej dać 3 x 39w sylvania grolux ale dwie tez powinny dać radę. Może w takim akwarium zmieściły by się niskie gatunki takie jak H.minor pod warunkiem że były by jak najniżej posadzone a to jest wykluczone bo masz zamiar hodować rosiczki więc automatycznie helka leci na wzniesienie więc się nie zmieści raczej w wysokości.Mozesz jeszcze podzielić terrarium na pół taflą szkła o wysokości 10cm która by oddzielała mokre podłoże rosiczek od wilgotnego podłoża tlustosza i heliamphory lub niskiego dzbanecznika. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 28 Lutego 2018 Share Napisano 28 Lutego 2018 Mam w mieszkaniu akwarium o wymiarach 90x45x25 cm. Jestem zadowolony z wysokości akwarium, nie jest za niskie. Jak najbardziej da się uprawiać w takich warunkach heliamforę midoxę, jest to jednak najłatwiejszy mieszaniec. Myślę, że z innymi heliamforami mogłoby być trudniej. Midoxa nie potrzebuje bardzo dużej wilgotności powietrza, daje radę w mieszkaniu w bloku. Oprócz tego w akwarium rośną też rosiczki wymagające wyższej wilgotności takiej jak D. adelae, D. prolifera, D. andromeda i mają się dobrze. Nie daję dodatkowego nawilżania powietrza. Oświetlenie mam ledowe, 33 diody 1W na całe akwarium plus dodatkowo 4 diody 1W nad heliamforami. Taka ilość światła wydaje się być wystarczająca. Wcześniej miałem świetlówki, według mniej diody sprawdzają się znacznie lepiej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi