Skocz do zawartości

Problem z kapturnicą

Mati95

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Jestem nowy tutaj i od niedawna hoduję kapturnicę. Dodam, że jest to moja pierwsza styczność z tą roślinką.

Otóż od kilku dni ma pożółkłe liście, które opadły i stają się suche.

Czym to jest spowodowane? Roślinka stoi na południowym parapecie. Dodam zdjęcie, z którego mam nadzieję mi pomożecie :)

Dzięki i pozdrawiam :)

post-7789-1519637663_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sprawa z podlewaniem? Wygląda trochę na przesuszoną.

Generalnie to domysł, bo po tym 1 zdjęciu ciężko stwierdzić.

Napisz coś więcej jakie warunki jej zapewniasz, bo sam południowy parapet nie wystarcza.

Roślina jest bardzo światłolubna, a w zimie niestety nawet południowy parapet może być niewystarczający (mało i krótkie dni słoneczne - przydaje się doświetlanie),

Dodatkowo powinna być zimowana w okresie zimowym, ale piszesz że masz ją niedługo więc idzie zrozumieć ;-).

Edytowane przez wksek
Odnośnik do odpowiedzi

Jak sprawa z podlewaniem? Wygląda trochę na przesuszoną.

Generalnie to domysł, bo po tym 1 zdjęciu ciężko stwierdzić.

Napisz coś więcej jakie warunki jej zapewniasz, bo sam południowy parapet nie wystarcza.

Roślina jest bardzo światłolubna, a w zimie niestety nawet południowy parapet może być niewystarczający (mało i krótkie dni słoneczne - przydaje się doświetlanie),

Dodatkowo powinna być zimowana w okresie zimowym, ale piszesz że masz ją niedługo więc idzie zrozumieć ;-).

W pokoju jest dość ciepło. Podlewam raz na tydzień. Może trzeba ją przesadzić? Przykręcić kaloryfer? Czym ją doświetlić? Jak prawidłowo ją przezimować? Bardzo mi zależy aby ją ratować bo byłaby to strata :/

Odnośnik do odpowiedzi

Jest taki stary sprawdzony sposób:

- wchodzisz w google, wpisujesz 'uprawa katurnicy', po czym klikasz pierwszy link, gdzie masz wszystko do bólu dokładnie opisane... ;)

Wystarczy do tego minimum wysiłku :)

(przesadzić marketówkę zawsze warto, ale wtedy już do odpowiedniej mieszanki podłoża).

Edytowane przez Iglacy
Odnośnik do odpowiedzi