-AND- Napisano 4 Marca 2018 Share Napisano 4 Marca 2018 Witam. Mam w swojej kolekcji kilka dzbaneczników. Są u mnie już dluższy czas. Trzymam je w terrarium pod oświetleniem LED. Mam z nimi pewien problem. Nie rosną. Są karłowate. Dzbankują, wybarwiają się ale są wciąż niewielkich rozmiarów. Chodzi mi o całe rośliny. Co może być tego powodem? Proszę o pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 4 Marca 2018 Share Napisano 4 Marca 2018 Witam. Mam w swojej kolekcji kilka dzbaneczników. Są u mnie już dluższy czas. Trzymam je w terrarium pod oświetleniem LED. Mam z nimi pewien problem. Nie rosną. Są karłowate. Dzbankują, wybarwiają się ale są wciąż niewielkich rozmiarów. Chodzi mi o całe rośliny. Co może być tego powodem? Proszę o pomoc A dokarmiałeś je? Spróbuj wsypać troche karmy dla rybek do dzbanków, u mnie po czymś takim od razu zrobiły dwa razy większe liście. Ewentualnie mogą mieć za małe doniczki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-AND- Napisano 4 Marca 2018 Autor Share Napisano 4 Marca 2018 Co kilka miesięcy dostają karmę dla rybek tylko pułapki są na tyle małe że dokarmianie jest bardzo trudne. Doniczki mają całkiem spore. W większości są posadzone w doniczkach koszyczkach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 4 Marca 2018 Share Napisano 4 Marca 2018 To dziwna sprawa, może mają za mocne światło i dlatego karłowacieją? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-AND- Napisano 4 Marca 2018 Autor Share Napisano 4 Marca 2018 Hmm nie pomyślałbym o tym. Jak to sprawdzić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 4 Marca 2018 Share Napisano 4 Marca 2018 A jeszcze jakie masz dzbanki i ile watów oświetlenia? Liście są może wybarwione/czerwone? Rośliny w mniej oświetlonych warunkach są większe od tych dobrze oświetlonych ale gorzej wybarwione. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 5 Marca 2018 Share Napisano 5 Marca 2018 Podaj zdjęcie jakieś to zobaczymy co im dolega . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Talco308720 Napisano 15 Września 2019 Share Napisano 15 Września 2019 W przyrodzie efekt karlowacenia pojawia sie gdy roslina musi sie udoskonalic do panujacych warunkow. Same gatunki roslin tez roznie sie zachowuja w sytuacjach do ktorych musza sie dostosowywac jednak kazda sie dostosowuje. Jest to naturalny proces. Musisz zwrocic uwage na wszystko: wielkosc doniczki, wolna przestrzen w kolo rosliny i nad nia ( wez pod uwage takze inne rosliny np. te z duzymi liscmi) oraz odpowiedni odstep od oswietlenia. Skoro jest to terrarium, moze byc problem w wentylacji. Tak jak pisze kolega wyzej, dobre zdjecia najlepiej z dwoch, trzech stron pomoglo by w diagnozie. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi