Skocz do zawartości

Chora muchołówka

maciek1992

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Otóż na początku marca ( gdy pojawiły się temperatury grubo na - ) zabrałem muchołówki ze strychu do piwnicy - temp w okolicach 5-15 stopni. Po kilku dniach (około tygodnia) zabrałem je znów do cieplejszego pomieszczenia 17-26 stopni. W momencie zabrania ich ze strychu miały się jeszcze dobrze, natomiast gdy poszły do piwnicy ewidentnie zaczęły więdnąć (liście zrobiły się ciemno zielone i oklapły). Gdy postanowiłem zabrać je do domu - po kilku dniach zaczęła pojawiać się pleśń szczególnie na reed green. Obciąłem wszystkie pułapki i zacząłem podlewać ją topsinem. Niestety mam wrażenie, że zaczyna gnić... Bardzo mi zależy na jej uratowaniu ponieważ była ona już dużych rozmiarów... Dodam, że zimowanie rozpoczęły wraz z początkiem listopada. Poniżej załączam zdjęcia tejże muchołówki. A raczej samego stożka wzrostu z białym nalotem.

a1ltg5.jpg

25jv8n5.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

I tak też było - do czasu zwiędnięcia i pojawienia się pleśni - zalałem stożek wzrostu topsinem i nie dolewałem już od tego czasu wody do podstawki. Dziś zabieg powtórzyłem.

Naprawdę nic już nie odbije?? :( nie wiem co źle zrobiłem... chyba te mrozy powyżej -10 jej zaszkodziły bo do tego czasu było ok.

Odnośnik do odpowiedzi

Rośliny już nie ma. Przykro mi. Topsin nic by nie pomógł, bo już przed jego zastosowaniem muchołówka nie żyła - pleśń rzuciła się na martwą materię.

Silny mróz zrobił swoje, a nawet jeśli cokolwiek po nim zostałoby z rośliny to dobił ją nagły skok temperaturowy.

W kwestii zimowania muchołówek - ja zimuję swoje w niskiej temperaturze - w okolicach +5 stopni. Stoją niekiedy tygodniami w wodzie i nic im nie jest.

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie zimowanie polecam w piwnicach, a nie na strychach. Mniejszy skok temperatury w czasie mrozów. Z zasady jest cieplej pod ziemią niż na powierzchni. I są małe szanse że spadnie temperatura poniżej zera.

Niestety nie ma już co ratować:(

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie zimowanie polecam w piwnicach, a nie na strychach. Mniejszy skok temperatury w czasie mrozów. Z zasady jest cieplej pod ziemią niż na powierzchni.

Też planowałem zimowanie w piwnicy ale okazało się, że na temperatury poniżej 12* nie ma co liczyć. Do tego brak światła (jedynie półmrok). I tak muchołówka wylądowała najpierw na dwa miesiące na parapecie zewnętrznym a gdy przyszły mrozy (początek stycznia) powędrowała na 1,5 miesiąca do hali garażowej (temperatura w granicach 6* - 9*). Nie wiem jak będzie za rok bo w hali garażowej się nie zmieści niestety (za duża aktualna doniczka w porównaniu do miejsca, gdzie mogła odpoczywać bez rzucania się w oczy innym osobom).

Odnośnik do odpowiedzi