Skocz do zawartości

czarny osad a wpływ na rośliny

maciek1992

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Otóż od jakiegoś czasu zauważyłem usychanie siewek muchołówki. Uznałem to za normalne, gdyż słońca mamy niewiele także być może wpływ ma na to oświetlenie, a raczej brak doświetlania. Proces zaczął postępować z innymi muchołówkami co już mnie zaniepokoiło, gdyż nie chcę stracić całej kolonii. Dodatkowo doszedł ten czarny osad co zaczął mnie zastanawiać czym tkwi problem i skąd powstaje... Wygląda jak zaschnięta smoła. W dodatku zauważyłem również go u siewek pigmejek. W dotyku kamień który się kruszy. Podlewam wodą destylowaną przed podsiąkanie. Co robić aby wszystkie siewki nie padły??? Wrzucam zdjęcia mucholi oraz zdjęcia pigmejek gdzie jest wyraźnie widać ten osad.... Z góry dzięki za pomoc!

16hjcr5.jpg

10gi436.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ziemia u pigmejek jest w ogóle wilgotna bo sprawia wrażenie suchej, jeżeli tak to może to przyczyna tego "kamienia". Poza tym jeżeli to nie ma wpływu na rośliny to niema się czym przejmować. Muchołówki muszą mieć trochę światła bo przecież światło to jedna z najważniejszych rzeczy. Przestaw je do miejsca w którym będą miały go chociaż trochę, wszystko jest lepsze niż ciemność.

--------------------

lista roślin

Edytowane przez master
Odnośnik do odpowiedzi

Nie no totalnej ciemności nie mają - południowe okno, bardziej mi chodziło o porę roku i wysokość słońca. Co do pigmejek trzy dni temu były podlewane, natomiast osad pojawił się niedawno. Zastanawiam się co to za osad, w końcu podlewam wszystkie rośliny tą samą wodą, a osad występuje tylko w dwóch doniczkach

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedys podobnie z torfem niskiej jakości - w wysokiej doniczce, z górnej warstwy zrobiła się skamielina mimo regularnego podlewania. Co za tym idzie małe siewki kapturnic nie byly w stanie przebić się korzeniami do bardziej wilgotnych warstw, a te, ktore już chwilę rosły niestety uschly.

Proponuje zmienic podloze, ewentualnie wyciągnąć rośliny a torf dobrze wymieszać z woda - ale jest to rozwiązanie krótkoterminowe.

Dodam, że w moim przypadku nawet zalewanie doniczki wodą nie pomagalo - "skanielina ciężko chlonie wodę "

Odnośnik do odpowiedzi

Biorąc pod uwagę, że użyty został torf z Heldrosu, to nie mam żadnych wątpliwości że jest on świetnej jakości. Proponowałbym używać jednak pojemników plastikowych w miejsce ceramiki, bowiem ta może stanowić problem.

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie ma znaczenia czy to doniczka wykonana z ceramiki czy z innego materiału :/ zamieszczam zdjęcie "doniczki" plastikowej, a w zasadzie opakowania po jogurcie. Zdiagnozowałem problem w kolejnych dwóch doniczkach :/. Poniższe zdjęcie siewek pigmejek jest pod stałym (12h) doświetlaniem w akwarium. Tylko skoro to wina złej jakości torfu to jakim cudem na torfie z Heldrosu? Czyżby jednak zła jakość wody demineralizowanej ???

25hptuv.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Dopisuje sie do tematu, mam podobna sytuacje. Bardzo dobrej jakości torf woda z osmozy nowe filtry i po jakims czasie robi sie smolisty osad, bardzo szkodzi na siewki dorosle rosliny sobie radza bez problemu ale nie potrafie znaleźć przyczyny juz od dluzszego czasu.

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa sprawa. Też tak miałem rok z hakiem temu, torf z Roraimy to był akurat. Z tą różnicą, że taki osad wypływał mi dołem i osadzał się na spodeczku - niezależnie od tego, ile razy torf by nie był płukany wodą destylowaną. Znaczącego wpływu na rośliny nie zauważyłem, dzbaneczniki rosły sobie w najlepsze.

Odnośnik do odpowiedzi