Skocz do zawartości

Mini szklarnia - wasze doświadczenia

Kon000r

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! :)

Jakiś czas temu w OBI zakupiłem taką szklarnię:

https://gockowiak.pl/szklarnie/1492-szklarn...x60x435-cm.html

Czy ktoś używał podobnej i może podzielić się swoimi doświadczeniami/ obserwacjami?

Ze swojej strony mogę powiedzieć, że w szklarni zmieści się naprawdę sporo roślin. W swojej hodowli skupiam się na kapturnicach - wiadomo więc, że większe rośliny można potrzymać na początku sezonu, ale jak rośliny podrosną to należy je przenieść bo się nie zmieszczą.

Szklarnia nie jest duża więc mocno zachodzi parą wodną gdy jest stale zamknięta - i tu pojawia się zgrzyt. Przez 3 słoneczne dni w tak zamkniętej szklarni trzymałem wszystkie kapturnice - akurat były świeżo podlane. Bardzo się zdziwiłem gdy okazało się, że 4 z nich mają tak jakby nadgnite końcówki młodych liści (ciemny kolor, wiotkie). Czy ktoś zauważył coś podobnego u siebie w szklarni? Nadmienię, iż rośliny w poprzednim sezonie (latem i jesienią) stały cały czas w wodzie pod gołym niebem, były normalnie zimowane w temp 1-8'C - czasem na dzień lub dwa doniczki z roślinami zamarzły. Oczywiście rośliny już wybudzone - część bardziej, a część mniej, rozmiar roślin to 3 raczej mniejsze i jedna większa.

Zapraszam do dyskusji.

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś tam z tylu głowy coś mi świtało - nie sądziłem jednak, że szklarnia będzie aż tak szczelna.

Powoli mam wrażenie, że nie był to taki idealny zakup :D

Po to się uchyla pokrywę aby nie dopuścić do przegrzania :) Skoro jednak zimą rośliny zamarzły to mogło to również wpłynąć na obumarcie stożka.

Odnośnik do odpowiedzi

Obumarcie stożka nie wchodzi w grę - w końcu rośliny ruszyły ze wzrostem po zimowaniu - chyba, że zadziało się coś pod ziemią :)

Zastanawia mnie kwestia uchylonej pokrywy - czy przypadkiem nie będzie tak, że promienie słońca będą padały pod gorszym kątem, a co za tym idzie będzie ich mniej docierało do roślin?

Odnośnik do odpowiedzi