maciek1992 Napisano 14 Kwietnia 2018 Share Napisano 14 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam. Dziś postanowiłem rozmnożyć dzbanecznik zgodnie z tym tematem: http://roslinyowadozerne.eu/art/hodowla/ro...ki-lodygowe.php Natomiast nie zwróciłem uwagi na mech który wyciąłem z ogródka. Pierw myślałem, że to sphagnum, natomiast podczas umiejscawiania w donice zauważyłem duże różnice... Może źle wpłynąć na młode szczepki ? Dzbanecznik Gracilis. Na moje oko jest to mech sierpowiec. Zdjęcia poniżej: Edytowane 14 Kwietnia 2018 przez maciek1992 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 14 Kwietnia 2018 Share Napisano 14 Kwietnia 2018 Wyjmij z tego mchu te swoje "gracilisy" i owin w mokry ręcznik papierowy lub wsadź do wody a w między czasie kup torf lub sphagnum na forum. Taki mech nie dość że nie trzyma dobrze wody to nie wiadomo co się w nim czai złego . Mogę się założyć że to nie gracilisy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1992 Napisano 14 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2018 (edytowane) Wyjmij z tego mchu te swoje "gracilisy" i owin w mokry ręcznik papierowy lub wsadź do wody a w między czasie kup torf lub sphagnum na forum. Taki mech nie dość że nie trzyma dobrze wody to nie wiadomo co się w nim czai złego . Mogę się założyć że to nie gracilisy Gracilis to raczej na 99%. Kupiłem w obi z dzbankami ale już padniętymi niestety.... w/w mech jest tylko na wierzchu oraz dolna część łodygi jest owinięta i związana tym mchem. Dzbanki są w mieszance torfowej kupionej w heldrosie, ze styropianem i drobnym żwirem. Konieczne jest ponowne zastosowanie ukorzeniacza i całkowite pozbycie się w/w mchu ? Mech dokładnie wypłukałem, wysuszyłem na słońcu oraz moczył się w topsinie. Dzięki za odpowiedź Edytowane 14 Kwietnia 2018 przez maciek1992 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 14 Kwietnia 2018 Share Napisano 14 Kwietnia 2018 Gracilis to raczej na 99%. Kupiłem w obi z dzbankami ale już padniętymi niestety.... w/w mech jest tylko na wierzchu oraz dolna część łodygi jest owinięta i związana tym mchem. Dzbanki są w mieszance torfowej kupionej w heldrosie, ze styropianem i drobnym żwirem. Konieczne jest ponowne zastosowanie ukorzeniacza i całkowite pozbycie się w/w mchu ? Mech dokładnie wypłukałem, wysuszyłem na słońcu oraz moczył się w topsinie. Dzięki za odpowiedź A moje nowe adidasy to na 99% prawdziwe bo z bazaru przecież za 20zł Temu dzbanecznikowi wystarczy jak wsadzisz go do torfu i dodasz perlitu to już w ogóle będzie mieć hotel 5 gwiazdkowy . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1992 Napisano 15 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Zrobiłem tak jak powiedziałeś, natomiast zamiast perlitu dałem keramzyt, który przykryłem torfem. Dodatkowo dla zwiększenia wilgotności podstawę zasypałem keramzytem i zalałem wodą. Całe akwa przykryłem szybą. Efekt poniżej: Dodatkowo aby nie tworzyć dodatkowego tematu chciałbym się zapytać o dzbankowanie bez przykrywania roślin "tworzenia sztucznej szklarni butelkami 5L". Otóż na samym początku mojego terrarium dzbaneczniki nie były przykrywane - wszystkie dzbanki padły, nowe nie chciały się wytworzyć pomimo zraszania 3x dziennie. Postanowiłem, że przykryję je i się udało, natomiast jest to nieestetyczne i zastanawiam się czy żywy mech torfowiec wystarczy.... Akwarium nie jest przykryte gdyż jest doświetlane od góry 10h dziennie, a dzbaneczniki to nie jedyni lokatorzy terrarium. Dzbankowanie jest zastanawiające, gdyż bez przykrycia Cephalotus prawidłowo funkcjonuje. Jedynie jeden dorosły bukłak zaczyna brązowieć, a w jego miejsce zaczęły się tworzyć nowe bukłaki (4 sztuki). Średnia wilgotność waha się między 65-70%. Zdjęcia poniżej: Bloody mary nawet wypuścił boczne pędy: Z góry dzięki za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 15 Kwietnia 2018 Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Ten dzbanecznik nie potrzebuje wysokiej wilgotności by dzbankowac ale potrzebuje czasu na aklimatyzację bo jak go miałeś na początku to było naturalne że dzbanki usychały.By zwiększyć wilgotność postaw na parapecie dużą kuwetę z keramzytem i ten keramzyt zalej do połowy wodą a rośliny postaw na odwróconych doniczkach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1992 Napisano 15 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2018 (edytowane) Ten dzbanecznik nie potrzebuje wysokiej wilgotności by dzbankowac ale potrzebuje czasu na aklimatyzację bo jak go miałeś na początku to było naturalne że dzbanki usychały.By zwiększyć wilgotność postaw na parapecie dużą kuwetę z keramzytem i ten keramzyt zalej do połowy wodą a rośliny postaw na odwróconych doniczkach. Odpada parapet. Chcę je zostawić w akwa a jedynie pozbyć się butelek i stworzyć dla nich idealne warunki do rozwoju. W butelce stworzyłem, ale tak jak pisałem kiepsko się to prezentuje. Dlatego też myślałem aby pozbyć się butelek i dodać sphagnum. No chyba, że dadzą radę i bez butelek i bez sphagnum(Nie chcę stracić dzbanków które już się wytworzyły), a boje się zaryzykować i zabrać butelki. Edytowane 15 Kwietnia 2018 przez maciek1992 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 15 Kwietnia 2018 Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Jak nie chcesz tymczasowo stracic dzbanków to zostaw pod butelkami . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1992 Napisano 15 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Jak nie chcesz tymczasowo stracic dzbanków to zostaw pod butelkami . Nie chce butelek, dlatego zastanawiam się nad sphagnum bo mam wystarczająco miejsca na nie. Tylko czy ono załatwi sprawę za butelki ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 15 Kwietnia 2018 Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Nie chce butelek, dlatego zastanawiam się nad sphagnum bo mam wystarczająco miejsca na nie. Tylko czy ono załatwi sprawę za butelki ? Nie bo nie ma porowatej powierzchni tak jak keramzyt. Postaw kuwetę z keramzytem i możesz posadzić rośliny w sphagnum dla ozdoby ale musisz pryskać bo sphagnum lubi wysychać na parapecie a w połączeniu ze słońcem po przyjściu z pracy/szkoły możesz zastać w doniczce siano suche jak pieprz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1992 Napisano 16 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2018 W takim razie usunę wierzchnią warstwę żwiru w akwa, dosypie keramzytu tak by miał styczność z wodą i na wierzch całość zakryję sphagnum. Od razu akwa dostanie nowego życia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi