Skocz do zawartości

Usychanie cephalotusa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zauważyłem ostatnio usychanie jednego z dorosłych bukłaków cephalotusa. Dwa tygodnie temu jeszcze wszystko było ok. Mam go od lutego i trzymam cały czas w terrarium. Doświetlany 10h dziennie. Jeden minus do którego teraz doszedłem - stał cały czas w wodzie. Natomiast ciągły dopływ wody spowodowałby gnicie a nie usychanie. Dziś go zabezpieczyłem aby już nie stał w wodzie. Dodatkowo przez ostatnie dwa tygodnie wytworzył 5 młodych bukłaków - co również nie powinno być skutkiem gnicia korzenia. Wilgotność 60-70%.

Zdjęcie przed:

5od2et.jpg

Zdjęcie po:

69dpi0.jpg

Z góry dziękuje za pomoc! :)

Edytowane przez maciek1992
Odnośnik do odpowiedzi

Najpewniej po prostu padł że starości . Jeśli nowe bukłaki i liście są w porządku to nie ma się czym martwić.

Tak też myślałem, ale wolałem się upewnić u kogoś kto ma większą wiedzę ode mnie. Dzięki! :)

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety proces zaczął się pogłębiać... Usycha duży liść, młode bukłaki. Nie wiem co się dzieje. Do tej pory było wszystko ok. Stały dostęp do wody, 10h dziennie doświetlany, wilgotność 60-70%, temperatura w dzień 20-22 C, w nocy 17-19C. Mogę go przykryć aby zwiększyć wilgotność, ale obawiam się, że usychające części rośliny mogą zacząć gnić. Co może być powodem takiego stanu rośliny? Zdjęcie poniżej:

2zibmkx.jpg

Edytowane przez maciek1992
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Niestety zaczęły usychać młode liście jak i pułapki. Zauważyłem już jakiś czas temu biały osad - zacząłem stosować topsin. Bez rezultatu. Ograniczyłem stały dostęp do wody - również. Pomoże mi ktoś ? Bo już nie mam pomysłów a szkoda mi cefala...

Zdjęcie poniżej:

2mzf38.jpg

Odnośnik do odpowiedzi