maciek1992 Napisano 15 Kwietnia 2018 Share Napisano 15 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam. Zauważyłem ostatnio usychanie jednego z dorosłych bukłaków cephalotusa. Dwa tygodnie temu jeszcze wszystko było ok. Mam go od lutego i trzymam cały czas w terrarium. Doświetlany 10h dziennie. Jeden minus do którego teraz doszedłem - stał cały czas w wodzie. Natomiast ciągły dopływ wody spowodowałby gnicie a nie usychanie. Dziś go zabezpieczyłem aby już nie stał w wodzie. Dodatkowo przez ostatnie dwa tygodnie wytworzył 5 młodych bukłaków - co również nie powinno być skutkiem gnicia korzenia. Wilgotność 60-70%. Zdjęcie przed: Zdjęcie po: Z góry dziękuje za pomoc! Edytowane 15 Kwietnia 2018 przez maciek1992 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 15 Kwietnia 2018 Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Najpewniej po prostu padł że starości . Jeśli nowe bukłaki i liście są w porządku to nie ma się czym martwić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1992 Napisano 15 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Najpewniej po prostu padł że starości . Jeśli nowe bukłaki i liście są w porządku to nie ma się czym martwić. Tak też myślałem, ale wolałem się upewnić u kogoś kto ma większą wiedzę ode mnie. Dzięki! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1992 Napisano 16 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2018 (edytowane) Niestety proces zaczął się pogłębiać... Usycha duży liść, młode bukłaki. Nie wiem co się dzieje. Do tej pory było wszystko ok. Stały dostęp do wody, 10h dziennie doświetlany, wilgotność 60-70%, temperatura w dzień 20-22 C, w nocy 17-19C. Mogę go przykryć aby zwiększyć wilgotność, ale obawiam się, że usychające części rośliny mogą zacząć gnić. Co może być powodem takiego stanu rośliny? Zdjęcie poniżej: Edytowane 16 Kwietnia 2018 przez maciek1992 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1992 Napisano 23 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2018 Naprawde nikt nie może mi pomóc???? usychają kolejne wybarwione pułapki.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
master Napisano 24 Kwietnia 2018 Share Napisano 24 Kwietnia 2018 A nie złapał jakiejś choroby albo po prostu ma za sucho? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1992 Napisano 24 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2018 za sucho na pewno nie gdyż stał przez dwa miesiące cały czas w wodzie na wysokość doniczki 2-2.5 cm. Choroba? nie wiem. Dlatego też pytam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1992 Napisano 3 Maja 2018 Autor Share Napisano 3 Maja 2018 Niestety zaczęły usychać młode liście jak i pułapki. Zauważyłem już jakiś czas temu biały osad - zacząłem stosować topsin. Bez rezultatu. Ograniczyłem stały dostęp do wody - również. Pomoże mi ktoś ? Bo już nie mam pomysłów a szkoda mi cefala... Zdjęcie poniżej: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi