Gość szaman007 Napisano 17 Kwietnia 2018 Share Napisano 17 Kwietnia 2018 Witam serdecznie wszystkich ! 1. Potrzebuję pomocy w znalezieniu odmiany z największymi pułapkami chodzi mi o te same ( szczęki). Proszę o podanie mi hierarchicznie 3 odmian od odmiany która posiada największe pułapki . Na forum znalazłem takie 4 odmiany : Muchołówka BIG TEETH RED GIANT Muchołówka BIG MOUTH Muchołówka GIANT TRAP - MK DM27 Muchołówka LOW GIANT 2. Proszę o wyjaśnienie czy odmiana muchołówki b52 jest największa na świecie jako cała roślina czy roślina posiadająca największe pułapki ??? Za pomoc serdecznie dziękuje jestem nowy w tym temacie wiec proszę o wyrozumiałość. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zawadiak Napisano 17 Kwietnia 2018 Share Napisano 17 Kwietnia 2018 Jeszcze jest kultywar DC XL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 18 Kwietnia 2018 Share Napisano 18 Kwietnia 2018 Pierwsza sprawa, że muchołówka amerykańska nie posiada odmian. Mowa tu o konkretnych nazwanych klonach lub kultywarach. Po drugie, nie istnieje muchołówka, której pułapki są największe na świecie, a tym bardziej nie sposób wyłonić 3 pierwszych miejsc pod względem rozmiaru pułapek. Każda roślina w innych warunkach rośnie w inny sposób, poza tym wszelkie giganty mają tendencję do wypuszczenia gigantycznych pułapek okazjonalnie. Twoją listę można by śmiało uzupełnić o kilkadziesiąt równorzędnych pozycji, a która z tych roślin ukazałaby największą pułapkę w danym sezonie? Musiałbyś je wszystkie mieć i porównać. Osobiście nie jestem w stanie powiedzieć aby taka 'B52', 'DC XL' czy 'Big Mouth' wyróżniały się gabarytami, przyrównując je do najbardziej typowych muchołówek. Częściej miewałem duże pułapki u np. "Purple Giant". Biorąc pod uwagę regularność wypuszczania bardzo dużych pułapek to prawdopodobnie na dzisiejszą chwilę przoduje tu "SD Kronos" - stosunkowo nowo wprowadzony i dość rzadki jeszcze klon. Choć nie tworzy największych na świecie pułapek to częstotliwość wypuszczania takich ponadprzeciętnych jest imponująca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi