lysy1690 Napisano 26 Kwietnia 2018 Share Napisano 26 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam wszystkich. Tak jak w temacie. Nie wiem co się dzieje z moimi rosiczkami. Usychaja. Ale czemu? Wody maja pod dostatkiem. Rosną w czystym torfie. Stoją na poludniowo-wschodnim parapecie. Pomóżcie. http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2018/4/26/11...0426_132133.jpg http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2018/4/26/11...0426_123720.jpg Edytowane 26 Kwietnia 2018 przez lysy1690 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 26 Kwietnia 2018 Share Napisano 26 Kwietnia 2018 Witaj Jak są podlewane? Nie zostały przelane? Możesz obciac uschniete czesci, moze z z korzenia odbija. U mnie jak affinis padła i zapomniałem doniczkę wyrzucić to odbiła z korzenia. ;-) Z regiq na pewno coś niepokojacego się dzieje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy1690 Napisano 26 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2018 Wodę leje w podstawkę. Pilnuje aby jej nie brakowało. Regia tak samo ma ciągle wodę. Nie wiem jak ja ratować bo niedawno ja zakupiłem. Może to jest powodem pogorszeniem jej kondycjii Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 26 Kwietnia 2018 Share Napisano 26 Kwietnia 2018 Problemem jest zdecydowanie za mała ilość światła. Jeśli chcesz trzymać rośliny owadożerne na parapecie to żeby jakoś sensownie wyglądały musisz je doświetlać. Wyjściem jest też wystawienie ich na dwór w jakieś słoneczne miejsce lub do szklarni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy1690 Napisano 26 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2018 Z Alicja nic się nie dzieje. Rośnie aż miło. Za mało światła? Ile dziennie potrzebują aby rosły odpowiednio? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 26 Kwietnia 2018 Share Napisano 26 Kwietnia 2018 Nie chodzi tylko o ilość ale też o moc oświetlenia. W naturze jest to jakieś 14-16h dziennie światła słonecznego, które dochodzi praktycznie z każdej strony. Oczywiście w hodowli nie musimy tworzyć takich perfekcyjnych warunków ale te 10h pasowałoby zapewnić. Doświetlać można różnymi świetlówkami liniowymi albo ledami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy1690 Napisano 26 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2018 A możliwe że mają za dużo światła? Alicja zmienia kolor na czerwony :-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 26 Kwietnia 2018 Share Napisano 26 Kwietnia 2018 Nie ma możliwości, żeby na niedoświetlanym parapecie było za dużo słońca dla rosiczek. Czasami taka reakcja występuję przy zmianie warunków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy1690 Napisano 26 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2018 Więc co radzisz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 26 Kwietnia 2018 Share Napisano 26 Kwietnia 2018 Tak jak pisałem wcześniej - doświetlanie albo wystawienie na dwór w słoneczne miejsce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy1690 Napisano 26 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2018 Nie zamarza o tej porze roku? A w zimę? Doswietlanie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 26 Kwietnia 2018 Share Napisano 26 Kwietnia 2018 Obecnie mamy na dworze 20-25 stopni w dzień i około 10 w nocy, więc nie zamarzną. Moje rośliny stoją już od prawie miesiąca na dworze. Zimą, jesienią powinno się doświetlać rosiczki tropikalne jeśli chce się żeby ładnie wyglądały i utrzymywały dobrą kondycje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy1690 Napisano 26 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2018 A mogę wiedzieć czym i jak doswietlasz roślinki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 26 Kwietnia 2018 Share Napisano 26 Kwietnia 2018 Część roślin doświetlam świetlówkami Sylvania Grolux, a resztę ledami COB 50W White 6500k i 50W COB White Full Spectrum. Oba sposoby cenowo wychodzą podobnie z czego ledy dają o wiele mocniejsze światło w stosunku do mocy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy1690 Napisano 26 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2018 Dzięki. A co do regii? Też niedostatek światła? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi