Skocz do zawartości

Przezimowany dzbanecznik "krwawa mary"

Arti

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ten dzbanecznik dopiero od września ubiegłego roku i jestem początkującym hodowca roślinek owadożernych, mam tez wcześniejsze muchołówka i rosiczka Alicji.

Wszystko stoi obok siebie na parapecie i przestało zimę angielska, a temperaturami na parapecie nad ranem spadającymi do +10 stopni.

Roślinki przeżyły :) zimę na parapecie

Nie miały żadnego sztucznego doświetlania, ogrzewania a nawet owadów. Zniknęły muszki owocówki i ziemiórki. Muchołówka jadła ostatni raz w grudniu a teraz się ładnie czerwieni. Wypościła nawet 3 pędy kwiatowe na raz ale uciąłem.

Najbardziej zaskoczył mnie dzbanecznik.

Liście zaczęły robić się czerwone i dzbanki usychać. Jednak wypuszczał od góry nowe listki ale powoli. Pozamierały prawie wszystkie stare dzbanki ale żyje i ma się dobrze. Od miesiąca jak się wydłużył dzień ma więcej światła i ciepła, wypuszcza nowe listki i nowe dzbanki. Wytrzymał temperatury +10 stopni przez kilka miesięcy.

Zatem jest to mocna odmiana

Rosiczka prawie ze zamarła, pręciki z lepem wyschły mimo ze miała wodę ale odżyła niedawno, zima na muchówce nie robiła żadnego wrażenia, wypuszczała kolejne "szczeki" a nawet kwiaty

Boże Narodzenie i Nowy Rok spędzałem w Polsce, 17 dni. Dzbanecznik podobno nie lubi mieć zalanych korzeni. Nie znalazłem tutaj informacji jak podlewać powoli. Miałem taki kupiony wcześniej gumowy worek z wężykami i końcówkami ale to nie działało, woda wyciekała za szybko, pozaklejałem silikonem otworki i nie wiele to dało, nadal za szybko woda kapała. Zostawiłem moje 3 roślinki w wodzie. Duży pojemnik i w nim butelka z przewierconym dnem, doniczki stały w wodzie, akurat rosiczka i muchołówka żyją na bagnach to to dla nich naturalne. Dzbanecznik już nie. nie miałem innego pomysłu, zostawiłem to razem w wodzie, dzbanki porozpinałem aby nie dotykały wody i myślałem ze mój dzbanecznik nie przeżyje tego. Przeżył, 17 dni stania w wodzie, co prawda nie dużo, doniczka wysokości palca ludzkiego i miał ze 2 - 3cm od duło zalane. Teraz muszę go przesadzić do wyższej doniczki.

Edytowane przez Cephalotus
Proszę stosować polskie litery w wypowiedziach na forum w tematach.
Odnośnik do odpowiedzi

Muchołówka tak ma, że jeżeli była dobrej kondycji, to przezimuje nawet w temperaturze pokojowej z całkiem dobrym efektem, ale odbije się to na jej zdrowi. Często wtedy startuje za wcześniej, kiedy światło słoneczne jest jeszcze słabe i jest go mało, więc trudniej jej osiągnąć pełnię piękna oraz zajmuje jej to dłużej. Jeżeli jednak było chłodno, stosunkowo dużo światła, to mogła przezimować całkiem poprawnie.

Odwrotnie sprawa się ma z rosiczką Drosera aliciae, która jednak nie musi mieć spoczynku, choć jest w stanie przetrwać chłodne temperatury. W zimie większość rosiczek traci rosę, o ile nie ma idealnych dla siebie warunków. Nawet tak wytrzymałe i tolerancyjne jak D. capensis czy D. aliciae.

Co do dzbanecznika, przede wszystkim NIE odmieniamy mu nazwy: Nepenthes 'Bloody Mary' - jest to nazwa kultywaru, odmiany, formy, czasem może być mieszańca i niezależnie od tego w jakim języku została nadana - Polski, Angielski (zdecydowanie najczęściej), Czeski, Niemiecki, Francuzki - taka ma być stosowana na całym świecie. Jeżeli jest to forma czystego gatunku, wówczas można odmienić nazwę gatunkową na język danego kraju, ale kultywaru już nie. Poza tym "krwawa mary" brzmi co najmniej zabawnie.

W odniesieniu do samej rośliny, jak wspomniał Coccus - dzbaneczników zasadniczo nie zimujemy, gdyż występują w rejonach, gdzie mają porę suchą i mokrą, a nie ciepłą i zimną. Ponieważ kultywary często są tolerancyjne, toteż roślina obecnie może wracać do pełni zdrowia. Możliwe, że utrata dzbanków związana była z aklimatyzacją do Twoich warunków, a nie samego okresu (zbędnego) spoczynku. Jak sytuacja u Ciebie się powtórzy tej zimy, to będziesz wiedział, że nie należy tak "zimować" swojego dzbanecznika. No, chyba, że nie masz innych możliwości, to się mówi trudno. W każdym razie dzbaneczniki nigdy nie powinny tracić masowo dzbanków, to jedynie świadczy o niesprzyjających dla nich warunkach, ponieważ tracą dzbaneczniki stopniowo, podobnie, jak je wypuszczają.

Odnośnik do odpowiedzi