dnf Napisano 28 Kwietnia 2018 Share Napisano 28 Kwietnia 2018 Witam, mam szybkie pytanie - posiadam dzbanecznik Miranda i zastanawiam się kiedy będzie dobry moment na wyniesienie go na zewnątrz? W dzień nie ma problemu ale zastanawiam się czy nocą nie będzie za zimno? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 28 Kwietnia 2018 Share Napisano 28 Kwietnia 2018 Ogółem wynoszenie dzbaneczników to nie jest taki dobry pomysł, nie lubią bezpośredniego słońca, bardzo dużych upałów i stosunkowo niskiej wilgotności, a to wszystko znajdziemy właśnie na zewnątrz. Dzbanek pewnie będzie ci rósł, ale szału nie będzie, a osobiście myślę że trzymanie go na parapecie to dużo lepsze wyjście niż na zewnątrz, a w jakimś terra w ogóle byłoby super . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dnf Napisano 28 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) Ogółem wynoszenie dzbaneczników to nie jest taki dobry pomysł, nie lubią bezpośredniego słońca, bardzo dużych upałów i stosunkowo niskiej wilgotności, a to wszystko znajdziemy właśnie na zewnątrz. Dzbanek pewnie będzie ci rósł, ale szału nie będzie, a osobiście myślę że trzymanie go na parapecie to dużo lepsze wyjście niż na zewnątrz, a w jakimś terra w ogóle byłoby super . Od dwóch lat wynoszę dzbaneczniki na lato tylko nie jestem pewien kiedy to zrobić dobrze ? dlatego głównie interesuje mnie czy teraz temperatura będzie dla nich dobra. Jeśli chodzi o bezpośrednie słońce to już się nauczyłem o tym co piszesz i mam dla nich siatkę maskującą od słońca a jeśli chodzi o wilgotność mam zraszacze uruchamiane cyklicznie. Pytanie czy teraz jest już pora czy jeszcze czekać? Edytowane 28 Kwietnia 2018 przez dnf Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 28 Kwietnia 2018 Share Napisano 28 Kwietnia 2018 Jest to krzyżówka dwóch nizinnych dzbaneczników (Maxima x northiana), więc preferuje większe temperatury, ale mimo wszystko myślę, że jak temperatury nie spadają poniżej 10 stopni w nocy to śmiało możesz wyciągać je na dwór. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 28 Kwietnia 2018 Share Napisano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) Wynoszenie na dwór dzbaneczników to nie jest dobry pomysł, ale skoro masz swoje sposoby to róbta co chceta Co do wynoszenia - zapamiętaj jedna złotą zasadę - nie rób tego przed Zimną Zośką. Poczekaj do 16 maja, potwierdź następny tydzień w prognozie pogody i wtedy wynoś. Edit: Chyba, że będziesz pamiętał o zimnych dniach w tym okresie (12-15 maja) i na ten czas schowasz dzbanki z powrotem do domu. (u mnie na przykład zimna zośka zawsze objawia się okresowym spadek temperatury do 2-6 stopni...) Edytowane 28 Kwietnia 2018 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dnf Napisano 28 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2018 Jeśli chodzi o mój sposób to wygląda to tak: https://1drv.ms/v/s!Agp3P5QZSAtvmI8Dnp--o-V8_lHQ8g Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi