Skocz do zawartości

Trawienie muchy przez dzbanecznik

maciek1992

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie. Podczas trawienia muchy tworzy się tzw. wata która wychodzi poza dzbanek i go okala. Czy to normalne? Już drugi raz tylko za pierwszym razem nie uwieczniłem tego. Zdjęcie poniżej.

k4wawp.jpg

Edytowane przez maciek1992
Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Pleśń to na pewno nie jest - tak się nie zachowuje, zdjęcie z pierwszego przypadku poniżej:

15n3x5e.jpg

Dodatkowo akwa nie jest od góry przykryte. Dla mnie to jakieś włókno w dotyku.

Edytowane przez maciek1992
Odnośnik do odpowiedzi

Pleśń to na pewno nie jest - tak się nie zachowuje, zdjęcie z pierwszego przypadku poniżej:

15n3x5e.jpg

Dodatkowo akwa nie jest od góry przykryte. Dla mnie to jakieś włókno w dotyku.

No to nie wiem,może jakiś inny grzyb?

Odnośnik do odpowiedzi

No to nie wiem,może jakiś inny grzyb?

Też odpada bo pod wpływem spryskania wodą powinien "zniknąć" a mimo to tak jakby nasiąkał wodą oraz aktualnie znajdują się na tej substancji krople wody. Zachowuje się jak wata? coś podobnego. Miałeś podobnie? Bo widzę ze głównie uprawiasz dzbanki. Może wielkość mchy w stosunku do wielkości dzbanka ma znaczenie?

Odnośnik do odpowiedzi

Masz na myśli że mucha jest tak duża i zamiast utopić się w dzbanku to z nudów kręci watę cukrową?

Bardziej chodzi mi głębiej idąc wielkość muchy przewyższa zdolności dzbanka i trawienie rozchodzi się poza dzbanek. Zastanawiam się, czy czasem nie dostał muchy świeżo zabitej i substancja która z niej wyszła nie wywołała jakiejś głębszej reakcji z sokami trawiennymi dzbanecznika. Może ktoś miał podobny przypadek?!

Odnośnik do odpowiedzi