Skocz do zawartości

Moja improwizorka

Dziki

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam dwa foggery. Aby wilgotność utrzymywała się cały czas muszą być non stop włączone. Podnoszą one wilgotność i to znacznie ale niestety nie jest to tanie rozwiązanie bo nasz fogger musiałby chodzić prawie cały czas... Tańszym i można nawet zaryzykować stwierdzeniem równie dobrym środkiem do utrzymania wilgotności jest keramzyt.

Pozdrawiam :)

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Pamietajcie ze wilgotnosc wzgledna i temperatura sa ze soba scisle powiazane. Nawet gdy z powietrza "nie ubywa" wilgoci to przy wzroscie temperatury wilgotnosc wzgledna blyskawicznie leci w dol. Zeby utrzymac stala wilgotnosc nalezaloby monitorowac temperature i w wypadku wzrostu temp. nawilzac dodatkowo powietrze, minusem jest samoczynny efekt odwrotny - przy spadku temperatury wilgotnosc wzgledna szybko wzrasta i gdy dojdzie do 100 % para wodna zaczyna sie skraplac i osadzac w postaci rosy.

Wahan wilgotnosci tak czy owak nie unikniemy, ale wystarczy troche nadzorowac terra (nie przegrzewac i nie przechladzac) zeby wilgotnosc trzymala sie w miare akceptowalnych widelkach.

PS. Tak, pracuje w branzy zwiazanej m.in. z klimatyzacja ;)

Grzesiek

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam rosiczki i muchołówki w akwarium na parapecie i jest dobrze... ale nie wiedziałem, że wilgotność tak idzie w dół wraz ze wzrostem temperatury :???: . Zamówiłem tłustosza i nie wiem czy da rade z taką wilgotnością w ciepłe i słoneczne dni... macie jakiś pomysł??

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.