Skocz do zawartości

podloze dla muchołówki

chomikxd3

Rekomendowane odpowiedzi

Z heldrosa nie opłaca się brać 3 litrów ponieważ przesyłka kosztuje swoje a na dodatek minimalne zamówienie to 20zł więc wychodzi 30zł (wliczając przesyłkę 10zł) a za tyle kupisz 3 worki po 20l torfu w normalnym ogrodniczym co nie zmienia faktu że torf heldrosa jest najlepszy i zaryzykuję stwierdzenie że jest brązowym złotem ;).

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 months later...

Z mojej 1 muchołówki zrobiły się 3 :) trzeba było zmienić doniczkę. Przyniosłem z lasu podłoze spod wrzosu (centymetrowa warstwa skompostowanego starego wrzosu bez piasku) Nie choruje i poprawił się jej wygląd, wcześniej wygladała troche mizernie :) Całkiem ładnie rośnie. Wyrasta sporo nowych liści, dostaje żywe muchy i jest zadowolona. rolleyes Podlewam ją deszczówką a czasem przegotowaną kranówką. Ludziska za bardzo wydziwiają z tą rośliną. Jeszcze jedno :) wyrosły jej 3 kwiatki (3cm) ktore odciąłem by jej nie osłabiały i nie doprowadziły do jej śmierci (miala dopiero rok - troche za młoda ma kwiatki :)) Muchołówki nie lubią zbyt obfitego podlewania, przez swoja nadopiekunczość (obfite podlewanie) mogło się to źle skończyć dla mojej roślinki :) Skończyło się tylko na tym ze sporo liści poczarniało, :) ale jakoś przezyła. :crazy:

Odnośnik do odpowiedzi

Z mojej 1 muchołówki zrobiły się 3 :) trzeba było zmienić doniczkę. Przyniosłem z lasu podłoze spod wrzosu (centymetrowa warstwa skompostowanego starego wrzosu bez piasku) Nie choruje i poprawił się jej wygląd, wcześniej wygladała troche mizernie :) Całkiem ładnie rośnie. Wyrasta sporo nowych liści, dostaje żywe muchy i jest zadowolona. rolleyes Podlewam ją deszczówką a czasem przegotowaną kranówką. Ludziska za bardzo wydziwiają z tą rośliną. Jeszcze jedno :) wyrosły jej 3 kwiatki (3cm) ktore odciąłem by jej nie osłabiały i nie doprowadziły do jej śmierci (miala dopiero rok - troche za młoda ma kwiatki :)) Muchołówki nie lubią zbyt obfitego podlewania, przez swoja nadopiekunczość (obfite podlewanie) mogło się to źle skończyć dla mojej roślinki :) Skończyło się tylko na tym ze sporo liści poczarniało, :) ale jakoś przezyła. :crazy:

Wierzę, że mam do czynienia z prywatnymi obserwacjami i doświadczeniami, a nie zaleceniami uprawowymi dla forumowiczów. Jeśli z tym drugim to wolałbym będąc na miejscu laika nie natknąć się na takowe.

Odnośnik do odpowiedzi

chomikxd3 , nie rozumiem pytania. Bo podłoże dla muchołówki, to jedne i te same surowce, tyle że w różnych mix'ach i proporcjach.

- Sam torf kwaśny sphagnum (także z perlitem) około 1-2 litry kupisz na allegro za około 7 do 13 zł z przesyłką.

- W ogrodniczym, jakimś markecie, za kilka złotych kupisz wór torfu do sporządzania podłoża. Dla przykładu, 20 litrów torfu kwaśnego wysokiego w ''mrówce'', w moim mieście kosztuje 7,10 zł. Cena niewielka, a zwykle producenci sprzedają produkty o rożnej gramaturze, w dużych centrach to może i po 5 litrów znajdziesz.

- Jeśli nie perlit, to Żwirek w każdym sklepie zoologicznym powinieneś kupić za 2-4 zł. Wystarczy wybrać odpowiednią frakcję ziaren.

Więcej wysiłku i czasu wkładasz w rozmyślanie, niż te podłoże jest warte.

Odnośnik do odpowiedzi

chomikxd3 , nie rozumiem pytania. Bo podłoże dla muchołówki, to jedne i te same surowce, tyle że w różnych mix'ach i proporcjach.

- Sam torf kwaśny sphagnum (także z perlitem) około 1-2 litry kupisz na allegro za około 7 do 13 zł z przesyłką.

- W ogrodniczym, jakimś markecie, za kilka złotych kupisz wór torfu do sporządzania podłoża. Dla przykładu, 20 litrów torfu kwaśnego wysokiego w ''mrówce'', w moim mieście kosztuje 7,10 zł. Cena niewielka, a zwykle producenci sprzedają produkty o rożnej gramaturze, w dużych centrach to może i po 5 litrów znajdziesz.

- Jeśli nie perlit, to Żwirek w każdym sklepie zoologicznym powinieneś kupić za 2-4 zł. Wystarczy wybrać odpowiednią frakcję ziaren.

Więcej wysiłku i czasu wkładasz w rozmyślanie, niż te podłoże jest warte.

:rotfl:

ktoś idzie do hipermarketu, kupuje 20 litrów wór torfu, robi mieszanki, a ty to potem kupujesz za takie pieniądze :-) Na allegro takich rzeczy się nie kupuje, bo tam krętacz krętacza pogania. Jak się chce kupić małą ilość bardzo dobrej jakości torfu, to lepiej już kupić u heldrosa lub nawet z roraimy.

Jeśli chodzi o te duże wory torfu z hipermarketów, to często są słabej jakości i trudno trafić na coś dobrego. Np. w tym roku popularna athena była średnia. Ale takie zakupy mają sens, gdy ma się dużo roślin. Zakup opakowania 20l dla 4 małych doniczek jest raczej bez sensu.

Odnośnik do odpowiedzi

ktoś idzie do hipermarketu, kupuje 20 litrów wór torfu, robi mieszanki, a ty to potem kupujesz za takie pieniądze :-) Na allegro takich rzeczy się nie kupuje, bo tam krętacz krętacza pogania. Jak się chce kupić małą ilość bardzo dobrej jakości torfu, to lepiej już kupić u heldrosa lub nawet z roraimy.

Jeśli chodzi o te duże wory torfu z hipermarketów, to często są słabej jakości i trudno trafić na coś dobrego. Np. w tym roku popularna athena była średnia. Ale takie zakupy mają sens, gdy ma się dużo roślin. Zakup opakowania 20l dla 4 małych doniczek jest raczej bez sensu.

Ale dlaczego od razu krętacz? Nie widzę w tym żadnej próby oszustwa, a osoby zainteresowane na pewno zdecydują się na opcję małego woreczka dla jednej rośliny w miejsce wora torfu z marketu, z którym nie będą wiedziały co zrobić. Jakość marketowego torfu to już inna sprawa.

Edytowane przez Ptaah
Odnośnik do odpowiedzi

Ale dlaczego od razu krętacz? Nie widzę w tym żadnej próby oszustwa, a osoby zainteresowane na pewno zdecydują się na opcję małego woreczka dla jednej rośliny w miejsce wora torfu z marketu, z którym nie będą wiedziały co zrobić. Jakość marketowego torfu to już inna sprawa.

Przeczytaj jeszcze raz na spokojne mój poprzedni post.

Edytowane przez Piotr Browarski
Odnośnik do odpowiedzi

Przyrównałeś allegrowych krętaczy do osób zarabiających na konfekcjonowaniu torfu i sprzedawaniu go z zyskiem. Być może niefortunnie, jednak tak to zrozumiałem, a dopóki nikt nikogo nie oszukuje to nie mam nic przeciwko takiej formie zarobku :)

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem.

Allegro to platforma, w której sklepy sprzedają swoje towary. Są tam także Heldros i Roraima, oraz wiele innych dostawców roślin mięsożernych i akcesoriów do nich.

Kilka bardzo dobrych podmiotów sprzedawało tylko przez allegro, jak np. nepenthes-pl , czy roślinyowadożerne.eu (Centrum Botaniki Alternatywnej)

Ten drugi sprzedawał świetny torf w woreczkach strunowych, zmielony, nawet jednej gałązki. Od Heldros też kiedyś kupiłem torf na allegro, ale było to ''wieki'' temu.

Obecnie też można znaleźć na allegro torf w dobrej cenie i dobrej jakości. Trzeba świadomie szukać, a nie bezmyślnie kupować pierwsze z brzegu.

Torf w workach z marketu, sprzedawany jest masowo, sklepy go dostają hurtem w setkach kg na palecie. To nie jest torf selektywny, czerpany z najlepszych źródeł wydobywczych, jak z renomowanego sklepu. To rozwiązanie bardzo tanie i szybkie, na ''teraz''. Dla rośliny o małej wartości, oraz do ogrodu.

Swoją drogą, nie ma sensu rozmawiać o jakości torfu z marketu, biorąc pod uwagę ogrom producentów i masę zmiennych. Chyba że jesteś biurem statystycznym.

Po prostu, to ''kot w worku'', czasami dobry, czasami nie za dobry.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby kupić torf w internetowym sklepie Heldros, czy Roraima, choć drożej wyjdzie, to będzie pewnej jakości.

Ale grunt to alternatywa, bo inaczej staje się to lobby.

Edytowane przez Grille15
Odnośnik do odpowiedzi

Allegro to jest loteria. Sprzedawać może tam każdy. Parokrotnie widziałem jakiej jakości był kupiony torf na allegro u innych osób, dlatego odradzam. W przypadku znanych sklepów przynajmniej jest pewność co się kupuje.

Co do torfów z marketów. Duże worki 20 litrów, to sensowe rozwiązanie, gdy ma się dużo roślin, trzeba tylko wiedzieć, jaką markę wybrać.

Ptaah''Przyrównałeś allegrowych krętaczy do osób zarabiających na konfekcjonowaniu torfu i sprzedawaniu go z zyskiem.''

Napisałem tylko, że tam są też krętacze (bo są) Nie wszyscy, ale są.

Edytowane przez Piotr Browarski
Odnośnik do odpowiedzi