Inżynier Napisano 24 Maja 2018 Share Napisano 24 Maja 2018 Jak w temacie. Dzisiaj zauważyłem, że w doniczce z rosiczkami pojawiły się na powierzchni torfu małe, czarne kulki, nieco przypominające nasiona muchołówki - błyszczące i podobne wielkością. Po dotknięciu zamieniają się w bardzo ciemną (czarną) i lepką ciecz. To jakiś szkodnik lub jego jaja? Czy może rodzaj grzyba? W pozostałych doniczkach nie zauważyłem podobnych oznak. Dodam, że musiało się to pojawić w ciągu może 2-3 dni. Nigdy z czymś takim się nie spotkałem. Czym to zwalczać? I czym to w ogóle jest? Pokrywa jakieś 2/3 powierzchni torfu. Poniżej zdjęcie - niskiej jakości, ale mam do dyspozycji jedynie telefon: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian.sze Napisano 24 Maja 2018 Share Napisano 24 Maja 2018 Tutaj jest opis identycznego przypadku: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Co-to-jes...byc-t19518.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 24 Maja 2018 Share Napisano 24 Maja 2018 To śluzowce, też je miałam. Po tygodniu zeszły do podziemia i już ich nie widziałam, oby tak było u Ciebie. Więcej poczytasz tutaj. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 24 Maja 2018 Autor Share Napisano 24 Maja 2018 (edytowane) Szukałem na forum, ale chyba rzeczywiście zbyt krótko, dzięki za link! Zaproponowany grzybol (Metatrichia vesparia) również wyglądem odpowiada temu, co wyrosło w mojej doniczce. Postaram się zebrać i spryskać topsinem, dam potem znać, jak poszło. Ale wyglądają paskudnie, trzeba im to przyznać... Edytowane 24 Maja 2018 przez Inżynier Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi