Ptaah Napisano 10 Sierpnia 2018 Share Napisano 10 Sierpnia 2018 Przyglądałem się moim S. oreophila dla porównania, ale wszystkie są aktualnie w fazie letnich liści - te pułapkowe pousychały. Pamiętając jednak ich wygląd, to żadna z roślin nie prezentuje tak silnego użyłowania jak rośliny z książki Iglacego. Też chętnie "przytuliłbym się' do jednej z takich kapturnic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon000r Napisano 22 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2018 Mała aktualizacja, zapraszam Sarracenia alata, Black, "DeSoto, Mississippi" Wrzucałem jej zdjęcie w pierwszym poście - dla porównania wersja niewybarwiona oraz wybarwiona. Gdyby roślina nie stała w środku kuwety przysłonięta przez inne to pewnie nieco bardziej by się wybarwiła. Sarracenia flava var. rugelii, "Milton, Florida", (W), Copper tinged in early growth, MK F17 Jak wskazuje opis roślina wybarwia kielichy na lekko miedziany kolor, który z czasem zanika. Tym razem na zdjęciu tylko wybarwienie kolumny Sarracenia minor var. okefenokeensis "Okefenokee Swamp, Georgia" Sarracenia leucophylla x 'Mitchelliana' Tutaj na uwagę zasługuje przede wszystkim ilość nektaru - najlepiej widać w powiększeniu Sarracenia purpurea ssp. venosa 'red' Wcześniej wrzucałem już jej zdjęcie - roślina nabrała jednak fajnych krwistoczerwonych kolorów i daleko jej do marketówki Oczywiście słońce trochę podrasowało kolory Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon000r Napisano 17 Października 2018 Autor Share Napisano 17 Października 2018 Mała aktualizacja. Prawdopodobnie ostatnie zdjęcia kapturnic w tym roku. Wstawiam tylko kilka zdjęć - porobiłem więcej ale przez mocne słońce nie wyszły Sarracenia rubra ssp. rubra "Green Swamp, Brunswick Co., North Carolina" Sarracenia psittacina 'black flower' Sarracenia purpurea ssp. venosa var. montana X S. purpurea ssp. venosa var. montana KPc BG Leiden Sarracenia leucophylla "Escambia County, near Pensacola, Florida" Sarracenia psittacina "near Citronelle, Washington Co., Alabama" To jeszcze młoda roślina ale wybarwia się na ładny, ciemny kolor. Przypomina nieco klon Black flower. Sarracenia alata, Black. "DeSoto, Mississippi", CK2009; Sarracenia purpurea ssp. venosa 'Small bulbous pitcher, compact rosette' Theo de Groot/ Cresco Carnivora; Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon000r Napisano 5 Maja 2019 Autor Share Napisano 5 Maja 2019 Skromna aktualizacja Sarracenia rubra ssp. viatorum anthocyanin free "Taylor Co., Georgia" Sarracenia leucophylla var. alba Sarracenia flava var. rugelii "Milton, Santa Rosa County, Florida (W)", MK F17 W tle efekt działania ujemnej temperatury (około -5'C) jakoś w połowie kwietnia. Sarracenia oreophila 'Heavy veined clone 1', "Sand Mountain, Alabama", PW OR 18 Rośliny nabierają kolorów Sarracenia purpurea ssp. venosa var. burkii f. luteola X burkii "veinless" S. flava var. maxima "Green Swamp, NC, USA" Widać lekko zabarwione na czerwono żyły, później nie powinny być już widoczne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon000r Napisano 16 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2019 Aktualizacja Sarracenia flava var. maxima, tall yellowish pitcher "Green Swamp, NC, USA" Sarracenia flava f. viridescens "Telogia, Fl" Jeszcze młoda ale kształty zapowiadają się całkiem ciekawie Sarracenia leucophylla, 'Schnell’s ghost', yellow flower "Perdido, Alabama" Sarracenia alata f. viridescens "Washington Co., Alabama" W powiększeniu powinien być widoczny całkiem spory meszek na całym dzbanku Sarracenia minor var. minor, green form, orange topped pitchers later in the season "Fargo, Georgia" [/url] Sarracenia purpurea ssp. purpurea "Avalon Peninsula, Newfoundland and Labrador, Canada" Sarracenia purpurea ssp. purpurea, nearly veinless "Moss Lake, Grey Co., Ontario" Sarracenia purpurea ssp. purpurea "New England Bog, Vermont, USA" Sarracenia purpurea ssp. purpurea "Peatland Parks, Amargh, North Ireland" Sarracenia purpurea ssp. purpurea "Roscommon, Ireland" Sarracenia purpurea ssp. venosa "Old Dock, Columbus Co., North Carolina, USA" Sarracenia purpurea ssp. venosa var. burkii f. luteola X burkii "veinless" Sarracenia purpurea ssp. venosa var. montana "Oakey Mountain, Chattahoochee National Forest, Georgia" Sarracenia rubra ssp. viatorum "Taylor Co., Georgia" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 16 Czerwca 2019 Share Napisano 16 Czerwca 2019 Co prawda w większości młodzież, ale przynajmniej kilka roślin zapowiada się bardzo interesująco. Podoba mi się S. purpurea Old Dock. Do tego zdecydowanie muszę powiększyć zbiór S. alata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon000r Napisano 11 Lipca 2019 Autor Share Napisano 11 Lipca 2019 @Ptaah - jak podobała ci się ssp. venosa "Old Dock" to może spodoba Ci się jeszcze kształt purpurowej trochę niżej Sarracenia purpurea ssp. venosa "near Wilmington, New Hanover Co., North Carolina, USA" Sarracenia leucophylla, pubescent pink, "Perdido, Alabama" Sarracenia alata, Black. "DeSoto, Mississippi" Sarracenia leucophylla var. alba Sarracenia purpurea ssp. venosa 'Ruffled lid' Sarracenia rubra ssp. gulfensis f. luteoviridis "Yellow River, Florida, USA" Sarracenia rubra ssp. wheryi "Washington County, near Tibbie, Alabama, USA" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 12 Lipca 2019 Share Napisano 12 Lipca 2019 Podoba i bardzo ładna purpurea Podoba mi się również ta pierwsza S. alata - czy to jest var. nigropurpurea? Korci mnie aby kupić sobie któregoś razu tę odmianę, bo z gatunku S. alata mam bodaj tylko dwie pospolitsze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon000r Napisano 12 Lipca 2019 Autor Share Napisano 12 Lipca 2019 Ta alata nie była podpisana jako var. nigropurpurea, ale myślę, że można ją uznać za ten podgatunek...jest z nią trochę tak jak z S. oreophila PW OR 18, o której rozmawialiśmy na poprzedniej stronie mojego tematu (opisana jako zwykła oreophila ale wygląda jak var. ornata). W temacie wrzucałem inne, nieco bardziej wybarwione zdjęcia tej alaty - to max co udało się u mnie osiągnąć jeśli chodzi o wybarwienie. Alaty są bardzo fajne, ale gdzie nie spojrzeć to same flavy, leucophylle i inne muchołówki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon000r Napisano 21 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2019 Kolejna aktualizacja, zapraszam Sarracenia flava var. ornata 'Horyna' Sarracenia flava var. cuprea 'Extreme Bronze' Przyznam, że oczekiwałem więcej po tym klonie...może w przyszłym roku lepiej się zaprezentuje. Sarracenia alata, Black "DeSoto, Mississippi" W tym roku słabo mi się wybarwia bo jest zasłonięta przez inne wysokie kapturnice, ale mimo to całkiem fajnie się rozrosła. Sarracenia purpurea ssp. venosa var. burkii f. luteola X burkii "veinless" Sarracenia purpurea ssp. venosa f. pallidiflora Sarracenia flava var. atropurpurea, MK F27B "Blackwater River State Forest, Florida" Jakieś tam kolorki złapała, ale stać ją na więcej... Sarracenia alata var. cuprea "Texas" Sarracenia purpurea ssp. venosa var. montana "Jackson County" Strasznie szybko rosnący klon Sarracenia purpurea ssp. purpurea (s), E. Maier Sarracenia purpurea ssp. venosa var. burkii f. luteola Sarracenia purpurea ssp. venosa "Skipper's Bog, Greensville Co., VA" Sarracenia purpurea ssp. venosa var. burkii 'Melissa Mazur' Sarracenia minor var. okefenokeensis (WS) "Waycross, Ware Co., GA" Drosera rotundifolia Sarracenia psittacina Sarracenia alata f. viridescens "Washington Co., Alabama" Sarracenia leucophylla, pubescent, pink "Perdido, Alabama" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 22 Sierpnia 2019 Share Napisano 22 Sierpnia 2019 Piękne rośliny. Moimi faworytami z tego zbioru są alaty - zdecydowanie zbiór przedstawicieli tego gatunku musi zostać poszerzony Mam pewne zastrzeżenie co do montany. Ona zawsze tak silnie się wybarwia, że jest prawie cała czerwona? Montana powinna zawsze krawędź kaptura mieć żółtą, nie użyłowaną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon000r Napisano 22 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2019 Montane z Jackson County mam dopiero od tego roku, ale faktycznie dość łatwo się wybarwia - praktycznie cała jest tak wybarwiona jak na zdjęciu...pozostaje obserwować. Zawsze może się też okazać, że to jakiś klon z domieszką innej purpurowej Co do S. alata to udało mi się zdobyć wszystkie podgatunki z lokalizacją Problemem jest jedynie S. alata var. cuprea "Texas" bo prawdopodobnie to nie jest czysta cuprea tylko krzyżówka z var. ornata. A czystej z lokalizacją na chwilę obecną nie idzie zdobyć... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 23 Sierpnia 2019 Share Napisano 23 Sierpnia 2019 Montane z Jackson County mam dopiero od tego roku, ale faktycznie dość łatwo się wybarwia - praktycznie cała jest tak wybarwiona jak na zdjęciu...pozostaje obserwować. Zawsze może się też okazać, że to jakiś klon z domieszką innej purpurowej Co do S. alata to udało mi się zdobyć wszystkie podgatunki z lokalizacją Problemem jest jedynie S. alata var. cuprea "Texas" bo prawdopodobnie to nie jest czysta cuprea tylko krzyżówka z var. ornata. A czystej z lokalizacją na chwilę obecną nie idzie zdobyć... Cuprea poza pomarańczowym daszkiem powinna wyglądać jak alata var. alata, także sam oceń. Faktycznie cuprea jest chyba najrzadziej spotykaną odmianą tego gatunku, a wg opisu występowanie jej w Teksasie jest niepotwierdzone (chyba, że coś się zmieniło względem opisu w książce). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon000r Napisano 25 Września 2019 Autor Share Napisano 25 Września 2019 Cuprea poza pomarańczowym daszkiem powinna wyglądać jak alata var. alata, także sam oceń. Faktycznie cuprea jest chyba najrzadziej spotykaną odmianą tego gatunku, a wg opisu występowanie jej w Teksasie jest niepotwierdzone (chyba, że coś się zmieniło względem opisu w książce). @Ptaah - z tym moim klonem cuprei jest właśnie śliska sprawa bo z tego co wskazuje opis to mam krzyżówkę z alata var. ornata...w każdym razie mam wysianych trochę nasion z samozapylenia, może uda się otrzymać czystą odmianę A poniżej nowa aktualizacja Na początek jedna z moich ulubionych purpurowych - Sarracenia purpurea ssp. venosa "near Wilmington, New Hanover Co., North Carolina, USA" Sarracenia purpurea ssp. venosa "Old Dock, Columbus Co., North Carolina, USA" Sarracenia purpurea ssp. venosa var. burkii 'Melissa Mazur' Sarracenia x 'Eva' Sarracenia purpurea ssp. venosa var. burkii 'Completely Veinless Plant' Sarracenia psittacina "Ocilla, Irwin Co., Georgia" Drosera burmanii Sarracenia psittacina cv. 'Golden Globe' Drosera x 'Watari' Sarracenia purpurea ssp. venosa var. burkii "Rudi Fürst" Sarracenia psittacina (WS) "Blackwater River State Forest, Florida, USA" Sarracenia purpurea ssp. venosa var. montana "Transylvania Co., NC" Sarracenia purpurea ssp. venosa var. montana "Oakey Mountain, Chattahoochee National Forest, Georgia" Sarracenia alata, black "DeSoto, Mississippi" Sarracenia minor "Francis Marion National Park, Charleston Co, South Carolina" Sarracenia alata var.alata "Harrison Co., Mississippi" Sarracenia psittacina "near Citronelle, Washington Co., Alabama" Sarracenia alata var. rubrioperculata X S. alata, D. Svarc Sarracenia rubra ssp. gulfensis f. luteoviridis "Yellow River, Florida, USA" Sarracenia purpurea ssp. purpurea, MK PP6 "West Irleand" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon000r Napisano 21 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2020 (edytowane) Cześć, dzisiaj skromna, ale wydaje mi się bardzo ciekawa aktualizacja - nowy klon Araflory: Sarracenia purpurea ssp. venosa 'White Ghost'. Ciekawostką jest tutaj dość biała krawędź kaptura - w naturze tego nie spotkamy u kapturnic purpurowych. Czy roślina będzie w sezonie w większej części biała? Tego nie wiem, mam nadzieję. Obecne wybarwienie może (ale nie musi) wynikać z trzymania rośliny pod lampami. Kiedyś jeszcze na pewno wrzucę więcej fotek, dzisiaj tylko 2 jako ciekawostka. Edytowane 21 Stycznia 2020 przez Kon000r Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi