Skocz do zawartości

Witam

Gość inspir

Rekomendowane odpowiedzi

Gość inspir

I to chyba nie pierwszy raz... miałem już konto na tym forum jako dzieciak. Napisałem chyba coś głupiego i potem bałem się zaglądać na forum już na zawsze... ja z każdym forum tak mam. A poza internetem jestem mało społecznym osobnikiem-samotnikiem, pewnie to ma jakiś związek :crazy:

Może z tym forum uda mi się zostać na dłużej rolleyes

Historia jest taka, że byłem niedawno w Auchanie i ujrzałem rośliny owadożerne. Muchołówki, rosiczki, kapturnice i coś jeszcze. W atrakcyjnych cenach - od 5 zł chyba. Co prawda strasznie przesuszone, ale wziąłem jedną kapturnicę - chyba S. purpurea, może pokażę wam jeszcze zdjęcie, by się upewnić. Miałem kiedyś muchołówki i rosiczkę - muchołówki zawsze zdychały przez brak zimowania i zbyt mało światła (może na wiosnę by odrosły, ale jak czarne to cóż... wyrzucało się), za to rosiczka mi się znudziła i umarła z przesuszenia. Cóż... Ale teraz jestem zaopatrzony w 80l torfu kwaśnego (poprzednio nigdy nie przesadzałem). No właśnie. To maleństwo podzieliłem na 3 części i każdą wsadziłem do większej doniczki. Chyba tylko jedna ma stożek wzrostu. Pożyjemy, zobaczymy co z tego wyjdzie. W jednej doniczce jest urwany kawałek korzenia, ale chyba sadzonka korzeniowa się nie uda. Parę pułapek urwanych mam też w słoiku z wodą, więc mogę jeszcze tym eksperymentować z rozmnażaniem - wsadzić liścia do doniczki, lub zobaczyć, czy coś ze słoikowania wyjdzie :rotfl:, podobnie jak można rosiczki rozmnażać. Pożyjemy, zobaczymy... tym razem - czy to nie jest chwilowa pasja i kapturnice nie skończą marnie :crazy:

Pozdrawiam okej

Odnośnik do odpowiedzi