Skocz do zawartości

muchołówka nie rośnie

Gość cactus

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cactus

Witam :)

Od marca mam muchołówkę. Na początku normalnie się rozwijała, wypuszczała nowe pułapki, było ich ok. 13. Wypuściła pęd kwiatowy i od tej pory zaczęły się problemy. Puściła 3 kwiatki, a pułapki zostały tylko 2. Aktualnie nie rośnie, te 2 pułapki nie czernieją i nic się nie zmienia. Tak jakby się po prostu zatrzymała. Przesadziłam ją do nowego torfu i nic to nie dało. Ani nie polepszyło ani nie pogorszyło sprawy.

Co robić, żeby znowu zaczęła rosnąć?

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz czekać. Daj jej ba4dzo dużo słońca i nie zapomnij o wodzie destylowanej albo deszczówce i sam złap owada i daj do pułapki aby trochę się po czasie wzmocniła

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :)

Od marca mam muchołówkę. Na początku normalnie się rozwijała, wypuszczała nowe pułapki, było ich ok. 13. Wypuściła pęd kwiatowy i od tej pory zaczęły się problemy. Puściła 3 kwiatki, a pułapki zostały tylko 2. Aktualnie nie rośnie, te 2 pułapki nie czernieją i nic się nie zmienia. Tak jakby się po prostu zatrzymała. Przesadziłam ją do nowego torfu i nic to nie dało. Ani nie polepszyło ani nie pogorszyło sprawy.

Co robić, żeby znowu zaczęła rosnąć?

To wina tego, że nie obcięłaś rozwijającego się pędu kwiatowego. I to osłabiło Twoją roślinę. Teraz dużo słońca i woda w podstawku.

Edytowane przez Piotr Browarski
Odnośnik do odpowiedzi

Kwiaty dla rośliny są dużym obciążeniem, roślinom w słabej kondycji lepiej obciąć kwiat, teraz tak jak piszą poprzednicy dużo słońca, ciepła i wody :)

Edytowane przez morgan0504
Odnośnik do odpowiedzi

To wina tego, że nie obcięłaś rozwijającego się pędu kwiatowego. I to osłabiło Twoją roślinę. Teraz dużo słońca i woda w podstawku.

Jestem tego samego zdania. Pęd kwiatowy bardzo osłabia muchołówkę, która musi teraz "odzyskać siły". Tym bardziej, że jeśli kupowana była w sklepie, to już wystarczająco była wymęczona.

Osobiście, zawsze pęd odcinam, gdy osiąga wysokość 3-4 cm - mogę wówczas pobawić się w rozmnażanie z pędu.

Edytowane przez kalic
Odnośnik do odpowiedzi