Skocz do zawartości

Białe robaki

maciek199415

Rekomendowane odpowiedzi

Sklep znany czy nieznany, nie ma to znaczenia, podłoże nawet tak ubogie jak dobrej jakości torf Sphagmowy nigdy nie będą sterylne. Zawsze będą tam jakieś żyjątka. Ważne tylko czy robią szkodę roślinom, a większości jednak nie szkodzą. Trudno ze zdjęcia ocenić czy to jakiś stawonóg czy to jest jakaś larwa. Jeżeli larwa to najprawdopodobniej ziemiórki i muchołówce akurat nie zaszkodzi. Trudno to coś przypiąć do mączlika szklarniowego czy innego pasożyta. Żeby powiedzieć z większą dozą pewności, cóż to takiego, trzeba by wyraźniejszego zdjęcia albo chociaż opisu.

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko zrobić lepsze zdjęcie bo są mikroskopijnej wielkości i bardzo szybko chowają się pod torfem. Wyglądają jak małe muszki. Na powierzchni nie pojawiają się zaraz po podlaniu tylko np. po 2 dniach. Nie wiem co jeszcze można opisać.

Edytowane przez maciek199415
Odnośnik do odpowiedzi

• 9 months later...

Oprysk mógł jedynie zadziałać na dorosłą formę ziemiórki.Steżenia nie pamiętam.Na Polysectu powinieneś mieć stężenie na podlewanie doglebowo.Przed podlaniem proponuję lekko przesuszyć podłoże,żeby lepiej zadziałał.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Hej

Nie chcę zakładac nowego tematu. Podczas dzisiejszego przeglądu roślinek zauważyłem na jednej doniczce z małym cefalkiem jak coś małego, białego łazi po liściu. Pod liśćmi jest tego więcej. Na żadnych pozostałych nie zaobserwowałem nic podobnego. Wygląda to tak, po zbliżeniu:

post-8005-1562430397_thumb.jpg

Robal jest biały, ma czułki, włoski i wygląda jakby miał dwa ogonki. Wydaje mi się, że to jakiś wełnowiec. Może ktoś pomóc w identyfikacji ?

Odnośnik do odpowiedzi

Wełnowiec 100%. Jakość zdjęcia jest bardzo słaba, ale dla mnie to pewniak. Działaj szybko, bo u mnie ze storczykami zrobiły duży popłoch.

EDIT: Podłoże do wymiany, roślinę trzeba oczyścić z tego badziewia - ja robię to najpierw mechanicznie, później oprysk.

Edytowane przez wksek
Odnośnik do odpowiedzi

Cefal był spryskany Kohinorem. Już na drugi dzień wełnowce się ruszały, więc obstawiam, że środek dał radę. Ale zastosowałem się wksek do porady. Wyciągnąłem roślinę z doniczki i wacikiem maczanym w destylce dokładnie wyczyściłem. Posadziłem do świeżego podłoża i jeszcze raz spryskałem dla pewności. Od tygodnia codziennie obserwuję i jak na razie nie widać żadnych ruchów "białej śmierci"

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...