Skocz do zawartości

Kapturnica purpurowa?

stefek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mój nabytek z tego roku w Kauflandzie, czy można coś więcej stwierdzić niż to, że to kapturnica purpurowa? Chciałem zapytać w dziale identyfikacja, ale nie mogę utworzyć tam wątku.

Kopia_IMG_6384.jpg Kopia_IMG_6386.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  • 1 month later...
Oto i ten kwiat. Czy kwitnienie kapturnic jest łatwe do uzyskania i co roku?

IMG_6490.jpg

Tak, bardzo łatwo doprowadzić kapturnicę do kwitnienia pod warunkiem zapewnienia należytego zimowania. Naturalnie, że kłącze musi być też odpowiednio dojrzałe.

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 months later...

Witam, udało się z sukcesem przezimować kapturnicę oraz muchołówkę w piwnicy. Rośliny już budzą się do życia. Czy ta kapturnica zamierza tak szybko kwitnąć na wiosnę, bo to wygląda jak pąk?

IMG-20190304-143034.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, udało się z sukcesem przezimować kapturnicę oraz muchołówkę w piwnicy. Rośliny już budzą się do życia. Czy ta kapturnica zamierza tak szybko kwitnąć na wiosnę, bo to wygląda jak pąk?

IMG-20190304-143034.jpg

Tak, to pąk kwiatowy. Jest to normalne w tym okresie - u mnie na stanowisku zimowym niektóre kapturnice wypuszczają pąki kwiatowe w lutym. Uwierz mi, że do zakwitnięcia jeszcze daleko :)

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, to pąk kwiatowy. Jest to normalne w tym okresie - u mnie na stanowisku zimowym niektóre kapturnice wypuszczają pąki kwiatowe w lutym. Uwierz mi, że do zakwitnięcia jeszcze daleko :)

O kurczę nie spodziewałem się, że tak szybko te rośliny przymierzają się do kwitnięcia, w tamtym roku kwitła latem. A czy niektórzy robią tak, że usuwają pąki aby roślina nie traciła energii na kwiaty czy nie ma czegoś takiego w hodowli kapturnic?

Odnośnik do odpowiedzi

O kurczę nie spodziewałem się, że tak szybko te rośliny przymierzają się do kwitnięcia, w tamtym roku kwitła latem. A czy niektórzy robią tak, że usuwają pąki aby roślina nie traciła energii na kwiaty czy nie ma czegoś takiego w hodowli kapturnic?

W przypadku dużych i zdrowych egzemplarzy raczej nie zachodzi taka potrzeba. Jeśli natomiast roślina jest młoda lub gorzej rozwinięta to możesz ją w ten sposób odciążyć. Kwestia osobistych preferencji. Ja np. kapturnicowe kwiaty uwielbiam i trudno byłoby mi pogodzić się z ich corocznym wycinaniem.

Edytowane przez Ptaah
Odnośnik do odpowiedzi