stefek Napisano 16 Czerwca 2018 Share Napisano 16 Czerwca 2018 Witam, mój nabytek z tego roku w Kauflandzie, czy można coś więcej stwierdzić niż to, że to kapturnica purpurowa? Chciałem zapytać w dziale identyfikacja, ale nie mogę utworzyć tam wątku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 17 Czerwca 2018 Share Napisano 17 Czerwca 2018 To nie jest czysta purpurowa tylko jakaś krzyzowka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefek Napisano 29 Lipca 2018 Autor Share Napisano 29 Lipca 2018 To jest pąk kwiatowy? Kupiona w tym roku i już zamierza kwitnąć? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 30 Lipca 2018 Share Napisano 30 Lipca 2018 Tak , to jest pąk kwiatowy . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefek Napisano 9 Września 2018 Autor Share Napisano 9 Września 2018 Oto i ten kwiat. Czy kwitnienie kapturnic jest łatwe do uzyskania i co roku? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 9 Września 2018 Share Napisano 9 Września 2018 Oto i ten kwiat. Czy kwitnienie kapturnic jest łatwe do uzyskania i co roku? Tak, bardzo łatwo doprowadzić kapturnicę do kwitnienia pod warunkiem zapewnienia należytego zimowania. Naturalnie, że kłącze musi być też odpowiednio dojrzałe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefek Napisano 5 Marca 2019 Autor Share Napisano 5 Marca 2019 Witam, udało się z sukcesem przezimować kapturnicę oraz muchołówkę w piwnicy. Rośliny już budzą się do życia. Czy ta kapturnica zamierza tak szybko kwitnąć na wiosnę, bo to wygląda jak pąk? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 6 Marca 2019 Share Napisano 6 Marca 2019 Witam, udało się z sukcesem przezimować kapturnicę oraz muchołówkę w piwnicy. Rośliny już budzą się do życia. Czy ta kapturnica zamierza tak szybko kwitnąć na wiosnę, bo to wygląda jak pąk? Tak, to pąk kwiatowy. Jest to normalne w tym okresie - u mnie na stanowisku zimowym niektóre kapturnice wypuszczają pąki kwiatowe w lutym. Uwierz mi, że do zakwitnięcia jeszcze daleko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefek Napisano 7 Marca 2019 Autor Share Napisano 7 Marca 2019 Tak, to pąk kwiatowy. Jest to normalne w tym okresie - u mnie na stanowisku zimowym niektóre kapturnice wypuszczają pąki kwiatowe w lutym. Uwierz mi, że do zakwitnięcia jeszcze daleko O kurczę nie spodziewałem się, że tak szybko te rośliny przymierzają się do kwitnięcia, w tamtym roku kwitła latem. A czy niektórzy robią tak, że usuwają pąki aby roślina nie traciła energii na kwiaty czy nie ma czegoś takiego w hodowli kapturnic? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 7 Marca 2019 Share Napisano 7 Marca 2019 (edytowane) O kurczę nie spodziewałem się, że tak szybko te rośliny przymierzają się do kwitnięcia, w tamtym roku kwitła latem. A czy niektórzy robią tak, że usuwają pąki aby roślina nie traciła energii na kwiaty czy nie ma czegoś takiego w hodowli kapturnic? W przypadku dużych i zdrowych egzemplarzy raczej nie zachodzi taka potrzeba. Jeśli natomiast roślina jest młoda lub gorzej rozwinięta to możesz ją w ten sposób odciążyć. Kwestia osobistych preferencji. Ja np. kapturnicowe kwiaty uwielbiam i trudno byłoby mi pogodzić się z ich corocznym wycinaniem. Edytowane 7 Marca 2019 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi