Skocz do zawartości

Chora muchołówka?

Mannerheim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mój problem jest taki: Od miesiąca posiadam muchołówkę, wypuszczała ona zawsze zielone łapki. Lecz od teraz liście pułapek łapią czarne plamy na bokach (zdjęcie) oraz środek jest czarny i jest jeszcze więcej problemów ale to wszystko na zdjęciu. Nie wiem co myśleć :(

IMG_20180620_150315.jpg

Edytowane przez Mannerheim
Odnośnik do odpowiedzi

Tak zapytam co to jest za podłoże? Muchołówka rzeczywiscie wyglada nieciekawie, wyglada jakby miala za dużo wody i za mało słoneczka. Niepokojace jest ze stożek wzrostu jest czarny.

Szczerze mówiąc to nie wiem. Wystarczy że muchołówka dostanie więcej światło i będzie ok?

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc to nie wiem. Wystarczy że muchołówka dostanie więcej światło i będzie ok?

Jak nie wiesz co to za podłoże to lepiej je jaknajszybciej zmienić, sprawdzić stan korzeni i kłącza, może się uda uratować, ale przy czerniejącym stożku wzrostu może być za poźno.

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wrażenie, że doniczka z muchołówką jest mniejsza od doniczki, w którą jest włożona. To by tłumaczyło brak słońca.

Dobra wszystko poprawiłem, okazało się że doniczka z muchołówką jest mniejsza i wody praktycznie nie było :/ Mam teraz czekać aż wróci do normy?

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć!

Gdy muchołówce dałem wody (której niestety przez moją głupotę nie było) i więcej słońca, zaczęło coś w środku rosnąć i nie wiem co to może być.

IMG_20180628_111507.jpg

Edytowane przez Cephalotus
Proszę nie zakładać nowego tematu, skoro można kontynuować już zaczęty!
Odnośnik do odpowiedzi

Twoja muchołówka wypucza najprawdopodobniej dwa nowe liście oraz pęd kwiatowy który jak tylko trochę podrośnie 2-3 cm należny usunąć bo przy tym stanie muchołówki na pewno jej to nie pomoże a tylko ja osłabi, kwiaty oraz tworzenie nasion dla muchołówki jest ogromnym wysiłkiem.

Dobrze że zmieniłeś jej podłoże, ale słońca w dalszym ciągu ma za mało, postaw w najlepiej i najdłużej oświetlonym miejscu a wody z umiarem, wlej np 1 cm i nie dolewaj aż do momentu całkowitego zniknięcia wody w podstawku.

To wszystko co napisałem było już opisane na forum nie raz nie dwa, proponuje na początek dokładnie zapoznać z informacjami które są dostępne-opcja szukaj, hasła kluczowe i na pewno w większości znajdziesz odpowiedzi.

Muchołówka czasami potrzebuje nawet trzech tygodni odpowiednich warunków żeby zauważyć poprawę-cierpliwości.

Odnośnik do odpowiedzi