DeQu Napisano 21 Czerwca 2018 Share Napisano 21 Czerwca 2018 Witam, Mam problem, otóż moja rosiczka ma niektóre czarne listka... Niektóre listka nawet się sklejają... Są one "oklapłe" i nie mają kropelek... Podlewam wodą Przegotowaną i przelana przez filtr do kawy. Wystawiałem na słońce z innymi roślinkami ale wtedy traciła wszystkie kropelki i nic nie mogła upolować. Wstawiam zdjęcia poniżej. Możecie ocenić i doradzić... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DeQu Napisano 21 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2018 jak widzimy listka są "oklapłe" i bez kropelek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grille15 Napisano 22 Czerwca 2018 Share Napisano 22 Czerwca 2018 ... moja rosiczka ma niektóre czarne listka... Niektóre listka nawet się sklejają... Są one "oklapłe" i nie mają kropelek... Podlewam wodą Przegotowaną i przelana przez filtr do kawy. Wystawiałem na słońce z innymi roślinkami ale wtedy traciła wszystkie kropelki i nic nie mogła upolować. Witam. Posiadasz kępkę roślin z gatunku Rosiczka przylądkowa (Drosera capensis). Mineralny nalot na podstawce sugeruje, że podlewasz zbyt twardą wodą. Rozwiązanie z filtrem do kawy i przegotowaną wodą, nie sprawdza się. Wymagana jest miękka woda, z filtra RO3, z filtra do AGD Brita itp, możesz kupić wodę demineralizowaną w każdym sklepie motoryzacyjnym, to niewielki koszt. Ten gatunek lubi dużo słońca i mniej to na uwadze, więc błędem jest chowanie go z powodu błahostek typu ''traci kropelki i nie może nic upolować''. Rosiczka straci kropelki, kiedy brakuje jej wody. Więc w upały obficiej podlewaj. A jeśli twój parapet to patelnia w środku lata, to zawsze możesz rozproszyć promienie słoneczne, np. firanką z drobnych oczek. A liście uszkodzone, zużyte, lub stare będą czarnieć. To naturalna kolej rzeczy. Możesz zwiędłe liście usuwać. Co do oceny. Na 1 zdjęciu widać ładny stożek wzrostu i wcale źle to nie wygląda, niemniej jednak trochę ją zaniedbałeś brakiem wprawy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DeQu Napisano 22 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2018 Witam. Posiadasz kępkę roślin z gatunku Rosiczka przylądkowa (Drosera capensis). Mineralny nalot na podstawce sugeruje, że podlewasz zbyt twardą wodą. Rozwiązanie z filtrem do kawy i przegotowaną wodą, nie sprawdza się. Wymagana jest miękka woda, z filtra RO3, z filtra do AGD Brita itp, możesz kupić wodę demineralizowaną w każdym sklepie motoryzacyjnym, to niewielki koszt. Ten gatunek lubi dużo słońca i mniej to na uwadze, więc błędem jest chowanie go z powodu błahostek typu ''traci kropelki i nie może nic upolować''. Rosiczka straci kropelki, kiedy brakuje jej wody. Więc w upały obficiej podlewaj. A jeśli twój parapet to patelnia w środku lata, to zawsze możesz rozproszyć promienie słoneczne, np. firanką z drobnych oczek. A liście uszkodzone, zużyte, lub stare będą czarnieć. To naturalna kolej rzeczy. Możesz zwiędłe liście usuwać. Co do oceny. Na 1 zdjęciu widać ładny stożek wzrostu i wcale źle to nie wygląda, niemniej jednak trochę ją zaniedbałeś brakiem wprawy. Ten biały nalot nie to nie jest kamień... Są to resztki tospinu... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DeQu Napisano 22 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2018 A może powinienem je przesadzić do osobnych doniczek ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi