Skocz do zawartości

Robaki ? Usycha ?

DeQu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam taki problem...

Otóż moja muchołówka zmarniała, ok2 dni temu wypusciła nowe liście już się cieszyłem że "odżyje". Lecz tak nie jest, Końcówki małych (5mm) nierozwiniętych pułapek zrobiły się czarne i 1 odpadła. reszta liścia stoi cała... Co się dzieje ?!?

Dzisiaj zobaczyłem robaczka wyglądał tak: ok.3mm pałeczka, (chyba ma ma skrzydełka nie gwarantuje). Bardzo jasny, srebrny odwłok, aż odbijało się światło. Czy to on spowodował marnienie muchołówki ???

Podlewam wodą destylowana ze sklepu.

Kupiona 4 mies temu w Roraima.

DIONAEA MUSCIPULA 'RED GREEN'

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz żeby trafnie ocenić co jest roślince potrzebne jest zdjęcie, bez tego ciężko chociaż w części wstrzelić się w przyczynę, podobnie jak z nasza medycyną diagnoza bez jakichkolwiek badań unsure

https://imgur.com/a/mTZoGUr

Słońce mają tylko od kilku dni pochmurno i zimno to nie wystawiam na balkon...

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób zdjęcie rośliny

Zdjęcie:

1. Zdjęcie z dzisiaj.

2.(z mchem)zdjęcie robione 1 tyg temu.

Wyrwałem ten mech i zamiast niego dodałem trochę ziemi zakupionej na allegro dla muchołówek i rosiczek.

Poniewież mech cały usechł.

https://imgur.com/a/Z1WI0LI

A co z tymi robaczkami ??

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Z mojego marnego doświadczenia w hodowli muchołówek, a biorąc pod uwagę to, że moja, którą próbuje ratować wygląda podobnie do twojej, to muchołówka wygląda bardziej na przelaną, niż chorą...odstaw jej wode i daj bardzo dużo nasłonecznienia...Moja wygląda bardzo marnie, ale zauważyłem przy stożku wzrostu dwa maleńkie nowe liście...odstawiłem jej wode całkiem, podloże jest cały czas i tak leciutko wilgotne, a już minąl ponad tydzień.wreszcie wyszło słoneczko, więc wystawiłem ją na dwór na pełne słonce i trzeba czekać...Tak bym zrobił tez na twoim miejscu. Póki co nie obcinaj liści, póki są chociaż trochę zielone i trzeba czekać :) ja przynajmniej czekam dopóki nie zrobi się cała czarna, może będzie warto i w tym roku coś z niej jeszcze będzie :) co do robali, przeczytaj w którymś temacie z podwieszonych o przykładach robaków, które atakują i zastosuj na nią odpowiedni środek, albo po prostu wyłów go i poczekaj, czy będzie ich więcej (ja kiedyś pozbyłem się takich białych larw ręcznie z mojej doniczki z nasionami i póki co jest z nimi spokój, a nasionka wykiełkowały, chociaż gdzieś przeczytałem, że te robaki są akurat dobre :D nie wiem ile w tym racji). Z chęcią zobaczę, czy ktoś jeszcze ci cos dopowie bo sam jestem ciekaw jakie rady dacie koledze :)

Edytowane przez Fifek9012
Odnośnik do odpowiedzi