Valakras Napisano 26 Czerwca 2018 Share Napisano 26 Czerwca 2018 (edytowane) Cześć, chcialem zapytać o jedną rzecz. Mam growboxa ale niestety stelaż jest metalowy więc duża wilgotność negatywnie na niego wpływa. Narodził sie pomysł by we wnętrzu tego większego zbudować prostą konstrukcję z rurek pcv i foli ogrodniczej np UV4. I tu moje pytanie czy zastosowanie takiej foli przy sztucznym oświetleniu nie ograniczy rośliną zbyt mocno dostępu do światła? Używam T5 8x24w 2700k i 6500k. Światło oczywiście byłoby ponad tym wewnętrznym mini boxem nie w środku. Obecnie będę trzymać tam te rośliny : Dionea Muscipula Regular Form Sarracenia Purpurea Venosa Sarracenia Judith Hindle Sarracenia (sklepowa) Nepenthes Ventrata Nepenthes Bloody Mary Dionea Korean melody shark Dionea red burgundy Cephalotus Docelowo jak wymyślę sposob obniżania temperatury bedzie to box na Nepenthes Highland. Ps. Był tez pomysł by stelaż z PCV owinąć streczem. Pleksi nie wchodzi w grę bo to zbyt kosztowna inwestycja przy rozmiarach mojego growboxa. Pozdrawiam Edytowane 26 Czerwca 2018 przez Valakras Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 4 Lipca 2018 Share Napisano 4 Lipca 2018 Każda warstwa będzie ograniczała światło nie w jakimś dużym stopniu coś po kilka procent, ale to zależy od jej przepuszczalności. Oczywiście im bardziej folia będzie ubrudzona tym również będzie mniej światła przepuszczać. Nie wiem co to za growbox, ale teoretycznie powinien on wytrzymywać dużą wilgotność w końcu ma służyć do uprawy roślin a nie wystawy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi