Skocz do zawartości

Folie ogrodnicze, strecz, pcv, plastik vs światło

Valakras

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, chcialem zapytać o jedną rzecz. Mam growboxa ale niestety stelaż jest metalowy więc duża wilgotność negatywnie na niego wpływa. Narodził sie pomysł by we wnętrzu tego większego zbudować prostą konstrukcję z rurek pcv i foli ogrodniczej np UV4. I tu moje pytanie czy zastosowanie takiej foli przy sztucznym oświetleniu nie ograniczy rośliną zbyt mocno dostępu do światła? Używam T5 8x24w 2700k i 6500k. Światło oczywiście byłoby ponad tym wewnętrznym mini boxem nie w środku. Obecnie będę trzymać tam te rośliny :

Dionea Muscipula Regular Form

Sarracenia Purpurea Venosa

Sarracenia Judith Hindle

Sarracenia (sklepowa)

Nepenthes Ventrata

Nepenthes Bloody Mary

Dionea Korean melody shark

Dionea red burgundy

Cephalotus

Docelowo jak wymyślę sposob obniżania temperatury bedzie to box na Nepenthes Highland.

Ps. Był tez pomysł by stelaż z PCV owinąć streczem. Pleksi nie wchodzi w grę bo to zbyt kosztowna inwestycja przy rozmiarach mojego growboxa.

Pozdrawiam

Edytowane przez Valakras
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Każda warstwa będzie ograniczała światło nie w jakimś dużym stopniu coś po kilka procent, ale to zależy od jej przepuszczalności. Oczywiście im bardziej folia będzie ubrudzona tym również będzie mniej światła przepuszczać.

Nie wiem co to za growbox, ale teoretycznie powinien on wytrzymywać dużą wilgotność w końcu ma służyć do uprawy roślin a nie wystawy.

Odnośnik do odpowiedzi