Skocz do zawartości

Pomoc przy chorych kaktusach

Iglacy

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim,

Czy znalazłby się tutaj jakiś znawca kaktusów, który doradziłby co dzieje się z niektórymi z moich roślin?

Rośliny 1, 2 oraz dwie 3

Moje pierwsze pytanie - co dolega 1 i 2 ?

Drugie pytanie - czemu rośliny 3 rosną tak nieregularnie? Śpieszę wytłumaczyć o co mi chodzi - czemu rosną z takimi przewężeniami? Tak jakby robiły sobie check pointy podczas wzrostu, w których nagle zwężały swój przekrój. Czemu nie rosną prawidłowo ?

Będę wdzięczny za każdą radę!

post-6980-1530092211_thumb.jpg

post-6980-1530092219_thumb.jpg

post-6980-1530092227_thumb.jpg

post-6980-1530092237_thumb.jpg

Edytowane przez Iglacy
Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź czy nie ma pajęczynek. Moje kaktusy i sukulenty tak nieregularnie rosły jak miały przędziorka. Co do plam na 1 to choroba wirusowa. Mi sie nie udało swoich uratować jak na nią zachorowały. Poczytaj wiecej na necie

Miejmy nadzieje że twoje przeżyją ;)

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Mam blade pojęcie na temat kaktusów, ale przewężenia mogą być związane z porą roku - zimą kaktus ma uboższy przyrost, stąd przewężenie. Kojarzę zalecenia dot. uprawy kaktusów mówiące, że te powinny być zimą przechowywane w niskiej temperaturze bez kropli wody. Takie traktowanie nie pozwoliłoby na zimowy przyrost pędów.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zaobserwowałem żadnych pajęczynek, więc może faktycznie jest to wina złego okresu spoczynku - tak jak pisze Ptaah.

Darlington mówisz o chorobie wirusowej w przypadku rośliny nr. 1 - a czy mógłbyś napisać mi coś więcej? Jak szukam w necie informacjo o chorobach wirusowych to wyskakują mi jakieś strasznie ogólne i nie pomagające pierdoły...

Odnośnik do odpowiedzi

Iglacy przeszukałem internet i na wszystkich stronach opisujących choroby kaktusów pisze,że wirusowe (tak zwane wirozy) są nie wyleczalne. Roznoszą się poprzez mechaniczne uszkodzenie, zranienie kaktusa tudzież sukulenta. szkodniki również je roznoszą, gdyż nakłuwają rośliny. najlepiej jest jak najszybciej pozbyć się zakażonych okazów.

Edytowane przez Darlington
Odnośnik do odpowiedzi