Skocz do zawartości

CEFALOTUS problem?

Rekomendowane odpowiedzi

Prosilbym o ocenę stanu zdrowia CEFALOTUS. Problem taki jak na zdjęciach czyli jeden buklak robi sie blado różowy oraz pojawiaja sie martwicze plamy. Część laczaca go z klaczem robi sie żółta. Efekt starosci czy przelania? Warunki uprawy wilgotnosc caly czas koło 80%, stoi w podstawce z wodą, temp 25-34 stopnie. 2 dolne liscie takze jakby lekko żółte.

20180706_093415.jpg

20180706_093400.jpg

20180706_093450.jpg

20180706_093505.jpg

Edytowane przez Valakras
Odnośnik do odpowiedzi

To nie gnicie. Ono by dotyczyło wszystkich liści. Po prostu dzbanek usycha ze starości lub w wyniku aklimatyzacji. Roślina wypuszcza nowe dzbanki, więc nie ma się co martwić.

Odnośnik do odpowiedzi

To nie gnicie. Ono by dotyczyło wszystkich liści. Po prostu dzbanek usycha ze starości lub w wyniku aklimatyzacji. Roślina wypuszcza nowe dzbanki, więc nie ma się co martwić.

Ok dzięki za odpowiedź ?

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 year later...

Hej,

nie chcę zakładać nowego wątku, mam problem z pułapkami cephalotusa.. Jest u mnie już kilka lat, ale nie udało mi się wyhodować dojrzałęj pułapki, zawsze wyrastają tak do około centymetra, hamują rozwój żeby później obumrzeć..

Wydaje mi się że warunki ma w porządku.. Rośnie w kwaśnym torfie bez dodatków, na parapecie południowo-wschodnim, pomiędzy innymi roślinami więc myślę że wilgotność ma okej, jest podlewany przez podsiąkanie, ale też nie stoi ciągle w wodzie.. Planuję go przesadzić bo podejrzewam że może to kwestia kiepskiej jakości podłoża. Kiedy to najlepiej zrobić, nic się nie stanie jeśli zrobiłbym to teraz- latem? polecacie jakiś konkretny torf kwaśny, czy zwykły kwaśny z ogrodniczego bez dodatków się też nada? zrobić mieszankę czy czysty?

Co jeszcze odnośnie hodowli moglibyście polecić? może ktoś miał podobny problem?

Z góry dzięki :)

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

nie chcę zakładać nowego wątku, mam problem z pułapkami cephalotusa.. Jest u mnie już kilka lat, ale nie udało mi się wyhodować dojrzałęj pułapki, zawsze wyrastają tak do około centymetra, hamują rozwój żeby później obumrzeć..

Wydaje mi się że warunki ma w porządku.. Rośnie w kwaśnym torfie bez dodatków, na parapecie południowo-wschodnim, pomiędzy innymi roślinami więc myślę że wilgotność ma okej, jest podlewany przez podsiąkanie, ale też nie stoi ciągle w wodzie.. Planuję go przesadzić bo podejrzewam że może to kwestia kiepskiej jakości podłoża. Kiedy to najlepiej zrobić, nic się nie stanie jeśli zrobiłbym to teraz- latem? polecacie jakiś konkretny torf kwaśny, czy zwykły kwaśny z ogrodniczego bez dodatków się też nada? zrobić mieszankę czy czysty?

Co jeszcze odnośnie hodowli moglibyście polecić? może ktoś miał podobny problem?

Z góry dzięki :)

Z mojego doświadczenia stwierdzam, że cefalotus nie jest zbyt wybredną rośliną i w uprawie parapetowej często się udaje. Biorąc pod uwagę opisane przez Ciebie warunki również próbowałbym zacząć od wymiany podłoża. Wiele niekiedy mówi się o tym, że cefale nie lubią przesadzania, jednak ja niejednokrotnie wyciągałem je z doniczki, otrzepywałem korzenie, dzieliłem kępy na fragmenty nie posiadające nawet własnych korzeni i te świetnie sobie później radziły - oczywiście w warunkach podwyższonej wilgotności powietrza na początku.

Lato nie jest najszczęśliwszym terminem na przesadzanie, szczególnie drastyczniejsze, gdzie zachodzi konieczność całkowitej wymiany podłoża. Biorąc jednak pod uwagę, że roślina się męczy i podupada na zdrowiu, zrobiłbym to z zachowaniem należytej ostrożności. Rekomendowanym podłożem dla cefalotusów jest mieszanka torfu z piaskiem (nawet w stosunku torf:piasek 1:2, jak podaje Savage Garden). Próbowałbym użyć dobrego torfu, koniecznie sfagnowego (syn. torf biały, wysoki, Sphagnum), o który niestety w marketach dość trudno. Jeśli chcesz to mogę podesłać Ci litr lepszego torfu marki Pindstrup jeśli pokryjesz koszt przesyłki.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o torf to oczywiście byłbym chętny i mega wdzięczny za próbkę :) Piasek jakiś konkretny? Mam masę keramzytu, jakby go rozdrobnić, oczywiście nie na proch tylko na drobniejsze kawałki rzędu kilku mm byłyby okej, czy jednak piasek i nie kombinować? ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o torf to oczywiście byłbym chętny i mega wdzięczny za próbkę :) Piasek jakiś konkretny? Mam masę keramzytu, jakby go rozdrobnić, oczywiście nie na proch tylko na drobniejsze kawałki rzędu kilku mm byłyby okej, czy jednak piasek i nie kombinować? ;)

Podeślij mi w takim razie adres do wysyłki na PW, a podam Ci dane do wpłaty. Sugeruję jednak użyć piasku w miejsce keramzytu. Jeśli coś pójdzie nie tak to będziesz się zastanawiać czy to nie z winy użycia zamiennika piasku :)

Odnośnik do odpowiedzi

No racja z tym zamiennikiem :D

jakiś konkretny piasek? czy to obojętne? ;)

adres podsyłam na pw

Najlepiej żeby nie był to taki z piaskownicy zasikany przez koty i dzieci :) Najłatwiej myślę w jakimś zoologicznym sklepie upolować mniejszą ilość, a najlepszy będzie piasek gruboziarnisty, mniej idący w pył. Alternatywą piasek z marketu budowlanego, ale to już duży worek 25kg.

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :)

jeszcze jedno pytanie, myślę że ostatnie :D

Zawsze robiąc mieszankę podłoża w dowolnym stosunku np. 1:1 chodzi tu o stosunek masowy czy objętościowy? Przykładowo kilogram piasku i kilogram torfu, czy litr piasku i litr torfu?

Jeśli litr to luźnego czy ściśniętego? :P

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :)

jeszcze jedno pytanie, myślę że ostatnie :D

Zawsze robiąc mieszankę podłoża w dowolnym stosunku np. 1:1 chodzi tu o stosunek masowy czy objętościowy? Przykładowo kilogram piasku i kilogram torfu, czy litr piasku i litr torfu?

Jeśli litr to luźnego czy ściśniętego? :P

Chodzi o objętość luźnego podłoża :) Tu nie potrzeba aptekarskiej precyzji. Ja zawsze sypię na oko i zawsze jest dobrze.

Odnośnik do odpowiedzi