Valakras Napisano 6 Lipca 2018 Share Napisano 6 Lipca 2018 (edytowane) Prosilbym o ocenę stanu zdrowia CEFALOTUS. Problem taki jak na zdjęciach czyli jeden buklak robi sie blado różowy oraz pojawiaja sie martwicze plamy. Część laczaca go z klaczem robi sie żółta. Efekt starosci czy przelania? Warunki uprawy wilgotnosc caly czas koło 80%, stoi w podstawce z wodą, temp 25-34 stopnie. 2 dolne liscie takze jakby lekko żółte. Edytowane 6 Lipca 2018 przez Valakras Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
straszyk Napisano 6 Lipca 2018 Share Napisano 6 Lipca 2018 Wg mnie przelany,gnije. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 6 Lipca 2018 Share Napisano 6 Lipca 2018 To nie gnicie. Ono by dotyczyło wszystkich liści. Po prostu dzbanek usycha ze starości lub w wyniku aklimatyzacji. Roślina wypuszcza nowe dzbanki, więc nie ma się co martwić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Valakras Napisano 6 Lipca 2018 Autor Share Napisano 6 Lipca 2018 To nie gnicie. Ono by dotyczyło wszystkich liści. Po prostu dzbanek usycha ze starości lub w wyniku aklimatyzacji. Roślina wypuszcza nowe dzbanki, więc nie ma się co martwić. Ok dzięki za odpowiedź ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 11 Lipca 2019 Share Napisano 11 Lipca 2019 Hej, nie chcę zakładać nowego wątku, mam problem z pułapkami cephalotusa.. Jest u mnie już kilka lat, ale nie udało mi się wyhodować dojrzałęj pułapki, zawsze wyrastają tak do około centymetra, hamują rozwój żeby później obumrzeć.. Wydaje mi się że warunki ma w porządku.. Rośnie w kwaśnym torfie bez dodatków, na parapecie południowo-wschodnim, pomiędzy innymi roślinami więc myślę że wilgotność ma , jest podlewany przez podsiąkanie, ale też nie stoi ciągle w wodzie.. Planuję go przesadzić bo podejrzewam że może to kwestia kiepskiej jakości podłoża. Kiedy to najlepiej zrobić, nic się nie stanie jeśli zrobiłbym to teraz- latem? polecacie jakiś konkretny torf kwaśny, czy zwykły kwaśny z ogrodniczego bez dodatków się też nada? zrobić mieszankę czy czysty? Co jeszcze odnośnie hodowli moglibyście polecić? może ktoś miał podobny problem? Z góry dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 12 Lipca 2019 Share Napisano 12 Lipca 2019 Hej, nie chcę zakładać nowego wątku, mam problem z pułapkami cephalotusa.. Jest u mnie już kilka lat, ale nie udało mi się wyhodować dojrzałęj pułapki, zawsze wyrastają tak do około centymetra, hamują rozwój żeby później obumrzeć.. Wydaje mi się że warunki ma w porządku.. Rośnie w kwaśnym torfie bez dodatków, na parapecie południowo-wschodnim, pomiędzy innymi roślinami więc myślę że wilgotność ma , jest podlewany przez podsiąkanie, ale też nie stoi ciągle w wodzie.. Planuję go przesadzić bo podejrzewam że może to kwestia kiepskiej jakości podłoża. Kiedy to najlepiej zrobić, nic się nie stanie jeśli zrobiłbym to teraz- latem? polecacie jakiś konkretny torf kwaśny, czy zwykły kwaśny z ogrodniczego bez dodatków się też nada? zrobić mieszankę czy czysty? Co jeszcze odnośnie hodowli moglibyście polecić? może ktoś miał podobny problem? Z góry dzięki Z mojego doświadczenia stwierdzam, że cefalotus nie jest zbyt wybredną rośliną i w uprawie parapetowej często się udaje. Biorąc pod uwagę opisane przez Ciebie warunki również próbowałbym zacząć od wymiany podłoża. Wiele niekiedy mówi się o tym, że cefale nie lubią przesadzania, jednak ja niejednokrotnie wyciągałem je z doniczki, otrzepywałem korzenie, dzieliłem kępy na fragmenty nie posiadające nawet własnych korzeni i te świetnie sobie później radziły - oczywiście w warunkach podwyższonej wilgotności powietrza na początku. Lato nie jest najszczęśliwszym terminem na przesadzanie, szczególnie drastyczniejsze, gdzie zachodzi konieczność całkowitej wymiany podłoża. Biorąc jednak pod uwagę, że roślina się męczy i podupada na zdrowiu, zrobiłbym to z zachowaniem należytej ostrożności. Rekomendowanym podłożem dla cefalotusów jest mieszanka torfu z piaskiem (nawet w stosunku torf:piasek 1:2, jak podaje Savage Garden). Próbowałbym użyć dobrego torfu, koniecznie sfagnowego (syn. torf biały, wysoki, Sphagnum), o który niestety w marketach dość trudno. Jeśli chcesz to mogę podesłać Ci litr lepszego torfu marki Pindstrup jeśli pokryjesz koszt przesyłki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 12 Lipca 2019 Share Napisano 12 Lipca 2019 Jeśli chodzi o torf to oczywiście byłbym chętny i mega wdzięczny za próbkę Piasek jakiś konkretny? Mam masę keramzytu, jakby go rozdrobnić, oczywiście nie na proch tylko na drobniejsze kawałki rzędu kilku mm byłyby , czy jednak piasek i nie kombinować? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 12 Lipca 2019 Share Napisano 12 Lipca 2019 Jeśli chodzi o torf to oczywiście byłbym chętny i mega wdzięczny za próbkę Piasek jakiś konkretny? Mam masę keramzytu, jakby go rozdrobnić, oczywiście nie na proch tylko na drobniejsze kawałki rzędu kilku mm byłyby , czy jednak piasek i nie kombinować? Podeślij mi w takim razie adres do wysyłki na PW, a podam Ci dane do wpłaty. Sugeruję jednak użyć piasku w miejsce keramzytu. Jeśli coś pójdzie nie tak to będziesz się zastanawiać czy to nie z winy użycia zamiennika piasku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 12 Lipca 2019 Share Napisano 12 Lipca 2019 No racja z tym zamiennikiem jakiś konkretny piasek? czy to obojętne? adres podsyłam na pw Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 13 Lipca 2019 Share Napisano 13 Lipca 2019 No racja z tym zamiennikiem jakiś konkretny piasek? czy to obojętne? adres podsyłam na pw Najlepiej żeby nie był to taki z piaskownicy zasikany przez koty i dzieci Najłatwiej myślę w jakimś zoologicznym sklepie upolować mniejszą ilość, a najlepszy będzie piasek gruboziarnisty, mniej idący w pył. Alternatywą piasek z marketu budowlanego, ale to już duży worek 25kg. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 13 Lipca 2019 Share Napisano 13 Lipca 2019 Dzięki jeszcze jedno pytanie, myślę że ostatnie Zawsze robiąc mieszankę podłoża w dowolnym stosunku np. 1:1 chodzi tu o stosunek masowy czy objętościowy? Przykładowo kilogram piasku i kilogram torfu, czy litr piasku i litr torfu? Jeśli litr to luźnego czy ściśniętego? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 13 Lipca 2019 Share Napisano 13 Lipca 2019 Dzięki jeszcze jedno pytanie, myślę że ostatnie Zawsze robiąc mieszankę podłoża w dowolnym stosunku np. 1:1 chodzi tu o stosunek masowy czy objętościowy? Przykładowo kilogram piasku i kilogram torfu, czy litr piasku i litr torfu? Jeśli litr to luźnego czy ściśniętego? Chodzi o objętość luźnego podłoża Tu nie potrzeba aptekarskiej precyzji. Ja zawsze sypię na oko i zawsze jest dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi