Skocz do zawartości

Moja muchołówka donea

Alexandra199

Rekomendowane odpowiedzi

Witam was rolleyes:) kupiłam 4 dni temu muchołówkę donea i niewiem czy dobrze zrobiłam dając ja na balkon .. niechcialam dawać jej bezpośrednio do słońca żeby nie spalić jej. Czytałam w różnych wypowiedziach i ktoś napisał żeby była na tym balkonie ale jakoś ochronić ja folią lub szybą.. więc moja muchołówkę dałam na balkon do słońca ale przystawilam ja takim plastikowym pudełkiem dodam że OCZYWISCIE MUCHOŁÓWKA MA POWIETRZE BO CALA DRUGA STRONA JEST OTWARTA CZYLI WYCIETA WIEC MUCHOŁOWKA MA POWIETRZE ! :)

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,moim zdaniem folia jest nie potrzebna.U mnie na balkonie stoi w podstawce z wodą i ma słońce przez cały dzień od strony południowo-zachodniej.

Odnośnik do odpowiedzi

Zdejmij to plastikowe pudełko. Ja sam niedawno kupiłem nową muchołówkę i od razu poszła na południowy parapet. Początkowo kwiat może dostać poparzeń gdy słonko będzie mocno smażyć, ale z czasem przyzwyczai się i będzie oki. Jedynie pilnowanie torfu by ciągle był wilgotny. Moja kolekcja:

post-7563-1531638194_thumb.jpg

Edytowane przez remi89
Odnośnik do odpowiedzi

Zagotujesz roślinę ja przyjdzie normalne słońce.

Jeśli masz termometr to go umieść w środku a okaże się, że temperatura w środku jest dobrze ponad 30 stopni.

Jak roślina dostanie dobre warunki to czapka jej nie potrzebna. Chwila aklimatyzacji i zacznie Tobie pięknie rosnąć.

Odnośnik do odpowiedzi

remi89 napisał:
Zdejmij to plastikowe pudełko. Ja sam niedawno kupiłem nową muchołówkę i od razu poszła na południowy parapet. Początkowo kwiat może dostać poparzeń gdy słonko będzie mocno smażyć, ale z czasem przyzwyczai się i będzie oki. Jedynie pilnowanie torfu by ciągle był wilgotny. Moja kolekcja:

post-7563-1531638194_thumb.jpg

Super Masz kolekcje. Wracając do tematu to może mieć moja muchołówka pełny dostęp do słoneczka bez plastikowego pudełka ?

Odnośnik do odpowiedzi

czezarek napisał:
Zagotujesz roślinę ja przyjdzie normalne słońce.

Jeśli masz termometr to go umieść w środku a okaże się, że temperatura w środku jest dobrze ponad 30 stopni.

Jak roślina dostanie dobre warunki to czapka jej nie potrzebna. Chwila aklimatyzacji i zacznie Tobie pięknie rosnąć.

Może masz rację .. unsure stopniowo daje muchołówkę do słońca akurat dziś jest wysoka temperatura i słońce bardzo grzeje ..

Odnośnik do odpowiedzi

Alexandra199 napisał:
Może masz rację .. unsure stopniowo daje muchołówkę do słońca akurat dziś jest wysoka temperatura i słońce bardzo grzeje ..

Tylko to pudełko przysłania przed słońcem a z drugiej strony jest całe wycięte że jesteś stu procentowy przewiew

Odnośnik do odpowiedzi

Alexandra199 napisał:
Super Masz kolekcje. Wracając do tematu to może mieć moja muchołówka pełny dostęp do słoneczka bez plastikowego pudełka ?

Tak zdejmij to plastikowe ustrojstwo i pozwól muchołówce "wygrzewać się" na słońcu. Parę liści może z czernieć chodź nie musi, a kolejne już będą przystosowane do słońca. P.S. Pokaż ją za około 2-3 tygodnie po zastosowaniu naszych rad :)

Odnośnik do odpowiedzi

remi89 napisał:
Tak zdejmij to plastikowe ustrojstwo i pozwól muchołówce "wygrzewać się" na słońcu. Parę liści może z czernieć chodź nie musi, a kolejne już będą przystosowane do słońca. P.S. Pokaż ją za około 2-3 tygodnie po zastosowaniu naszych rad :)
. Jasne :)

Odnośnik do odpowiedzi

Alexandra199 napisał:
. Jasne :)

Zrobiłam wcześniej niż 3 tygodnie zdjęcie muchołówki. Daje ja dziennie jak jest słońce na balkon a do słońca nie całkiem tylko stopniowo 1-2 godzin dziennie jak słoneczko świeci :) podniosła się do góry a nawet pięknie zaczerwieniała

post-7882-1532207492_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Alexandra199 napisał:
Zrobiłam wcześniej niż 3 tygodnie zdjęcie muchołówki. Daje ja dziennie jak jest słońce na balkon a do słońca nie całkiem tylko stopniowo 1-2 godzin dziennie jak słoneczko świeci :) podniosła się do góry a nawet pięknie zaczerwieniała

Super, moja nowo kupiona niestety ale się ususzyła, prze moje nie dopilnowanie. Obciąłem wszystkie liście bo były suche i podlewam bo mam nadzieje że bulwa jeszcze żyje.post-7563-1532242441_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Twoja muchołówka jest naprawdę śliczna :> Czy mógłby ktoś ocenić stan, zdrowie mojej? Żeby nie zakładać osobnego, niepotrzebnego tematu. Zdjęcie zostało przycięte, aby zmieściło się w 1,4MB. Roślina była przesadzana 2-3 dni temu, więc jeszcze dochodzi do siebie.

Odnośnik do odpowiedzi

Twoja muchołówka jest naprawdę śliczna :> Czy mógłby ktoś ocenić stan, zdrowie mojej? Żeby nie zakładać osobnego, niepotrzebnego tematu. Zdjęcie zostało przycięte, aby zmieściło się w 1,4MB. Roślina była przesadzana 2-3 dni temu, więc jeszcze dochodzi do siebie. post-7887-1532247479_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko w jak najlepszym porządku, podlewaj i wystawiaj na słońce żeby się ładnie wybarwiła. Roślinka za jakiś czas dojdzie do siebie po przesadzeniu.

Odnośnik do odpowiedzi