Konrad Napisano 6 Maja 2019 Share Napisano 6 Maja 2019 Trzymam kciuki aby udało sie uratować Twoje cudeńka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 4 Marca 2021 Share Napisano 4 Marca 2021 Cześć. I u mnie też jest od dziś Macodes petola 😄 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 4 Marca 2021 Share Napisano 4 Marca 2021 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 5 Marca 2021 Autor Share Napisano 5 Marca 2021 Nie jestem pewien, czy to nie jest przypadkiemmłoda Dossinia marmorata. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 5 Marca 2021 Share Napisano 5 Marca 2021 Kupiłem stąd: https://orchidgarden.pl/sklep/storczyki-botaniczne/storczyk-macodes-petola-fs-don-5,5-cm.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 5 Czerwca 2021 Share Napisano 5 Czerwca 2021 Cześć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 6 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2021 Kwiatki są nieatrakcyjne, czerpią roślinę. Pęd główny padnie. Będziesz musiał czekać, aż puści nowy stożek gdzieś z boku, ale puści. Widać roślina ma się u Ciebie bardzo dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 30 Czerwca 2021 Share Napisano 30 Czerwca 2021 Szcześliwy posiadacz macodes petola chyba najpiękniejsza u mnie roślina, chociaż cieżko je porównywać. Możliwe, że nie ostatni u mnie klejnot. Doł słoju to keramzyt, podlane destylką i na to żywy torfowiec. Storczyk na podstawce żeby nie stał w wodzie. Póki co aklimatyzuje się, ale przesadze w coś luźniejszego (pewnie dam mu 2tyg). Chyba do żywego torfowca wymieszanego z czymś bardziej "stałym" (myślałem o perlicie czy keramzycie). Stanowisko za innymi roślinami, brak bezpośredniego śłońca. Wilgotność obecnie 76%, poniżej 60 jeszcze nie zeszła. Temp około 26-27stC. W nocy trochę mniej. Jest też mały odrost Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 29 Lipca 2021 Share Napisano 29 Lipca 2021 Ok. Przesadzone do bardziej dedykowanego podłoża. Na oku jeszcze anoectochilus roxburghii, ale inne też są śliczne, a miejsca mało Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 26 Sierpnia 2021 Share Napisano 26 Sierpnia 2021 Macodes petola gold Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 26 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2021 Muszę zapytać, skąd masz tę roślinę? Jest boska, tylko nie jestem pewien, czy to aby Macodes spp., a nie bardziej Anoectochilus spp. Cokolwiek to jest, yakiej jeszcze nie widziałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 27 Sierpnia 2021 Share Napisano 27 Sierpnia 2021 Allegro co jakis czas sprawdzam czy coś ciekawego nie pojawia się na polskich stronach. Niestety zwykle wszystko wykupione. Fajny asortyment jest na https://www.orchidz.nl Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 27 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2021 Dziękuję za odpowiedź. Zaiste fajna oferta. Nawet wiem, skąd te Nederlandy mają te rośliny, bo rozpoznaję krzyżówki. Problemem u mnie okazuje się chorowanie i nagłe zgony. Jest to infekcja grzybowa. Próbowałem się jej pozbyć, ale bezskutecznie. Obecnie próbuję uprawiać je w samym Seramisie licząc na to, że nie będą mi chorować, a podłoże będzie dobrze napowietrzone. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 27 Sierpnia 2021 Share Napisano 27 Sierpnia 2021 Ta rodzina storczyków jest fantastyczna. Dziś do mnie dotrze ludisia discolor alba (na pewno nie jest to ostatni klejnot u mnie ) i tu spróbuje z ciut innym podłożem. Póki co wszystkie rosną osobno, ale kiedyś zrobie jeden zbiornik na całość. A tak to przeglądam co i kto ma w ofercie i może jakieś perełki w rozsądnej cenie się trafią Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 27 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2021 Poznałem jedną Czeszkę, której te rośliny rosną bosko. Każdą trzyma w osobnym dużym słoiku na półce. Otwarte, co jakiś czas spryskuje i rosną jej pięknie. U mnie, jak wdał się Fusarium, czy coś w tym stylu, to ni z tego, ni z owego nagle roślina mi się rozpuszczała. Teraz posadziłem w samym seramisie, bo nie ma w nim organiki i widzę, jak strzępki grzyba szukają czegoś po okolicy, ale niczego nie znajdą. To jest bardzo duży kłopot. Ja też nie przepadam za roślinami z in vitro, bo są dużo słabsze od innych. Ale wierzę, że jest metoda uprawy jeweli tak, żeby masowo nagle nie zdychały. Być może zwyczajnie na parapecie, w otwartej przestrzeni i na powietrzu. Ciągle jeszcze staram się jakoś utrzymać resztki przy życiu. Jedno wiem na pewno. Nagrzewanie się za dnia i chłodzenie w nocy jest tym, co lubią. Kiedyś miałem na wschodnim parapecie i grzało je słońce, krótko, ale jednak. Rosły super. Teraz znowu wydaje się, że to im pasuje. Zobaczę, czy coś wykrzesam z tych resztek. Na razie szkoda mi na nie pieniędzy i wolę je włożyć w coś, co będzie procentować w czasie, a nie spontanicznie zdychać bez powodu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi