heysooky Napisano 25 Sierpnia 2018 Share Napisano 25 Sierpnia 2018 Cześć Niedawno rozpocząłem swoją przygodę z muchołówką, kurier przyniósł mi ją rosnącą we mchu stąd parę moich pytań. Dodam że jest to najzwyklejsza 'REGULAR FORM' Kiedy przesadzić muchołówkę i czy przesadzić ją z mchem czy bez? Czytałem że mech może powodować słabe zabarwienie roślin które faktycznie występuje. Drugi problem to to że moja muchołówka nic nie łapie, sam ją nakarmiłem i nie było problemu z powolnym zamykaniem się pułapki, pułapki są lekko czerwonawe i dosyć spore jak na rozmiar roślinki, wystawiam ją podczas słońca na balkon i mimo wszystko nic nie łapie. Co na to zaradzić? Ostatnia rzecz to sprawa czarnych pułapek, wiem że to normalne ale czy trzeba je odcinać czy może poczekać aż same odpadną? Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 25 Sierpnia 2018 Share Napisano 25 Sierpnia 2018 Witam,na Twoim miejscu nie przesadzał bym teraz.Najlepiej przesadzać wczesną wiosną ,jeśli chodzi o rośliny zimujące.Co do łapania owadów,to bym się nie martwił poprostu nie trafiła się żadna ofiara.Czarne pułapki najlepiej samemu usuwać , żeby nie gniły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heysooky Napisano 25 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2018 Witam,na Twoim miejscu nie przesadzał bym teraz.Najlepiej przesadzać wczesną wiosną ,jeśli chodzi o rośliny zimujące.Co do łapania owadów,to bym się nie martwił poprostu nie trafiła się żadna ofiara.Czarne pułapki najlepiej samemu usuwać , żeby nie gniły. Po odcięciu pułapek nadal zostają czarnawe listki, co zrobić z nimi? I uważasz że kiedy nadejdzie wiosna to zostawić ją we mchu czy jednak zmienić podłoże? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 25 Sierpnia 2018 Share Napisano 25 Sierpnia 2018 Jak jest liść czarny to też do usunięcia.Jesli mech będzie w dobrej kondycji to bym zostawił,zawsze to lepsze utrzymanie wilgoci podłoża. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi