Gość Mateusz432100 Napisano 2 Września 2018 Share Napisano 2 Września 2018 Witam. Od jakiegoś czasu liscie mojej rosiczki zaczęły czerwienieć. Czy to normalne ? Parapet południowy, woda przegotowana, temperatura pokojowa. Dodam że liscie nie mają kropelek. Nie wiem co robić, proszę o pomoc. P.s dodałem zdjęcie aby zobrazować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 2 Września 2018 Share Napisano 2 Września 2018 Witam. Od jakiegoś czasu liscie mojej rosiczki zaczęły czerwienieć. Czy to normalne ? Parapet południowy, woda przegotowana, temperatura pokojowa. Dodam że liscie nie mają kropelek. Nie wiem co robić, proszę o pomoc. P.s dodałem zdjęcie aby zobrazować. We wszystkich możliwych poradnikach dot. roślin mięsożernych wyraźnie widnieje aby te podlewać wodą destylowaną, demineralizowaną, deszczową lub z filtra RO. Sugeruję pomyśleć o przesadzeniu rosiczki w świeży, dobrej jakości torf sfagnowy i podlewać odpowiednią wodą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 2 Września 2018 Share Napisano 2 Września 2018 Na mocne słońce je wystawiłeś, a widocznie wcześniej rosła w cieniu. Daj jej czas, następne liście będą zdrowe z kropelkami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 2 Września 2018 Share Napisano 2 Września 2018 Na mocne słońce je wystawiłeś, a widocznie wcześniej rosła w cieniu. Daj jej czas, następne liście będą zdrowe z kropelkami. To są daleko idące wnioski Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 2 Września 2018 Share Napisano 2 Września 2018 Być może Niech autor jeszcze napisze jak długo posiada tę roślinę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 3 Września 2018 Share Napisano 3 Września 2018 Roślina wyraźnie długo stała w cieniu, na co wskazują bardzo biedne nowe liście. Potem wylądowała na słońcu. Zapewne właściciel rośliny posiada ją tak tydzień, dwa zgaduję. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 3 Września 2018 Share Napisano 3 Września 2018 Na dodatek wygląda jak typowa marketówka - dawno temu kupiłem podobną kępkę w jakiejś Castoramie, naprawdę dawno temu. W tej jednej doniczce było około 15 roślin! Może ma też po prostu za ciasno? Jeśli jest to marketówka, może zamiast odpowiedniego torfu zastosowali zwykłą ziemię? Dodam, że mam tę rosiczkę do dziś - i do dziś (pomimo przesadzenia, naświetlania, podlewania dobrą wodą i w najlepszej jakości torfie) wygląda tragicznie. Brzydkie liście, brzydki kolor, rośnie, ale raczej egzystuje. Kilka razy zakwitła - zebrałem nasiona, wysiałem - powiem szczerze, że nasiona zdecydowanie przebiły ,,matkę" - są wybarwione, kształtne i wyglądają, co najważniejsze, jak rosiczka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Browarski Napisano 10 Września 2018 Share Napisano 10 Września 2018 Tak jak już wcześniej napisano. Roślinie zmieniły się warunki (na mocniejsze światło) stąd takie czerwone liście. Następne powinny być już ok. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi