Skocz do zawartości

Rosiczka Alicja

Gość Mateusz432100

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mateusz432100

Witam. Od jakiegoś czasu liscie mojej rosiczki zaczęły czerwienieć. Czy to normalne ? Parapet południowy, woda przegotowana, temperatura pokojowa. Dodam że liscie nie mają kropelek. Nie wiem co robić, proszę o pomoc. P.s dodałem zdjęcie aby zobrazować.

post-7914-1535875911_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Od jakiegoś czasu liscie mojej rosiczki zaczęły czerwienieć. Czy to normalne ? Parapet południowy, woda przegotowana, temperatura pokojowa. Dodam że liscie nie mają kropelek. Nie wiem co robić, proszę o pomoc. P.s dodałem zdjęcie aby zobrazować.

We wszystkich możliwych poradnikach dot. roślin mięsożernych wyraźnie widnieje aby te podlewać wodą destylowaną, demineralizowaną, deszczową lub z filtra RO. Sugeruję pomyśleć o przesadzeniu rosiczki w świeży, dobrej jakości torf sfagnowy i podlewać odpowiednią wodą.

Odnośnik do odpowiedzi

Na mocne słońce je wystawiłeś, a widocznie wcześniej rosła w cieniu. Daj jej czas, następne liście będą zdrowe z kropelkami.

To są daleko idące wnioski :)

Odnośnik do odpowiedzi

Na dodatek wygląda jak typowa marketówka - dawno temu kupiłem podobną kępkę w jakiejś Castoramie, naprawdę dawno temu. W tej jednej doniczce było około 15 roślin! Może ma też po prostu za ciasno?

Jeśli jest to marketówka, może zamiast odpowiedniego torfu zastosowali zwykłą ziemię?

Dodam, że mam tę rosiczkę do dziś - i do dziś (pomimo przesadzenia, naświetlania, podlewania dobrą wodą i w najlepszej jakości torfie) wygląda tragicznie. Brzydkie liście, brzydki kolor, rośnie, ale raczej egzystuje. Kilka razy zakwitła - zebrałem nasiona, wysiałem - powiem szczerze, że nasiona zdecydowanie przebiły ,,matkę" - są wybarwione, kształtne i wyglądają, co najważniejsze, jak rosiczka.

Odnośnik do odpowiedzi