Skocz do zawartości

Tarczniki na dzbaneczniku

Marcin17

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ryzokowałbym samego oprysku. Tarczników ciężko się pozbyć i są bardzo niebezpieczne, dlatego z mojego doświadczenia powiem, że najbezpieczniejszą metodą jest całkowite usunięcie WSZYSTKICH zainfekowanych liści i dopiero potem oprysk.

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda mi trochę tych pięknych dzbanków :( Przy okazji, to 'Bloody Mary'?

ab7444998b37a95cmed.jpg

Gorsze są chyba te plamy na liściach.

5ed312cb550c6f20med.jpg

Kiedyś zwalczyłem tarczniki na dracenie płynem do mycia naczyń :) A były w nich całe liście, tylko tutaj boję się, że uszkodzi on liście :(

Widać małego, brązowego szkodnika.

146f9aca7013fa24med.jpg

Takie coś jest na medinilli (chodzi o te zgrubienia na liściach):

dbce344f24e87277med.jpg

Edytowane przez Marcin17
Odnośnik do odpowiedzi

Walka z tarcznikami to ciężka sprawa, tak jak napisał Dieball. Porównuje ją do walki z Wełnowcami na storczykach.

Jeżeli szkoda Ci dzbanków/liści to polecam na początek usunąć je mechanicznie ( weź np wacik, nasącz w alkoholu/occie/wodą z mydłem w płynie) i oczyść liście i dzbanki, potem dopiero spryskaj (sam oprysk nie podziała na dłuższą metę, bo ustrojstwo wróci).

Oczywiście na 1 zabiegu raczej się nie skończy, powtórz po tygodniu-10 dniach, powinno pomóc.

Edytowane przez wksek
Odnośnik do odpowiedzi