Marcin17 Napisano 5 Września 2018 Share Napisano 5 Września 2018 Zauważyłem, że ma dzbaneczniku pojawiły się tarczniki (chyba przeszły z medinilli), czym mam je opryskać, aby nie zaszkodzić dzbanecznikowi? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 5 Września 2018 Share Napisano 5 Września 2018 Polysect Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 6 Września 2018 Share Napisano 6 Września 2018 Nie ryzokowałbym samego oprysku. Tarczników ciężko się pozbyć i są bardzo niebezpieczne, dlatego z mojego doświadczenia powiem, że najbezpieczniejszą metodą jest całkowite usunięcie WSZYSTKICH zainfekowanych liści i dopiero potem oprysk. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin17 Napisano 6 Września 2018 Autor Share Napisano 6 Września 2018 (edytowane) Szkoda mi trochę tych pięknych dzbanków Przy okazji, to 'Bloody Mary'? Gorsze są chyba te plamy na liściach. Kiedyś zwalczyłem tarczniki na dracenie płynem do mycia naczyń A były w nich całe liście, tylko tutaj boję się, że uszkodzi on liście Widać małego, brązowego szkodnika. Takie coś jest na medinilli (chodzi o te zgrubienia na liściach): Edytowane 6 Września 2018 przez Marcin17 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 6 Września 2018 Share Napisano 6 Września 2018 (edytowane) Walka z tarcznikami to ciężka sprawa, tak jak napisał Dieball. Porównuje ją do walki z Wełnowcami na storczykach. Jeżeli szkoda Ci dzbanków/liści to polecam na początek usunąć je mechanicznie ( weź np wacik, nasącz w alkoholu/occie/wodą z mydłem w płynie) i oczyść liście i dzbanki, potem dopiero spryskaj (sam oprysk nie podziała na dłuższą metę, bo ustrojstwo wróci). Oczywiście na 1 zabiegu raczej się nie skończy, powtórz po tygodniu-10 dniach, powinno pomóc. Edytowane 6 Września 2018 przez wksek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi