Skocz do zawartości

Oświetlenie regału taśmami LED?

Gość SpyAmericano

Rekomendowane odpowiedzi

Gość SpyAmericano

Witajcie :)

Jestem nowy na forum, więc na początku wspomnę co mam. W obecnej chwili w mojej kolekcji znajdują się trzy muchołówki regular, dwie rosiczki Capensis, jedna Aliciae, dwie Spatulaty, dwa malutkie tłustosze Esseriana i jeden Cefalotus. Z uwagi na fakt że od zeszłego roku ta kolekcja się sporo powiększyła (wtedy była jedna muchołówka i jeden capensis) brakuje mi miejsca na rośliny w okresie jesienno zimowym. Kuzyn robi dla mnie regał na parapet, żeby umieścić na nim roślinki. Muszę jednak do niego dołożyć oświetlenie i wentylatory. I z oświetleniem właśnie mam mały kłopot. Z uwagi na niewielką wysokość między półkami (30cm) i fakt że półki wykonane są z przezroczystego pleksi to najlepszym wyjściem (i najprostszym) były by taśmy LED. Tylko teraz pytanie jakie taśmy zastosować i w jakiej ilości? Na allegro jest tego sporo, różne kolory i układy. Wiem że powinno być światło niebieskie i czerwone, do tego na pewno jeszcze białe lub zielone żeby rozbić ten różowy kolor, bo ciężko na niego patrzeć. Czy możecie mi podpowiedzieć jakieś konkretne taśmy LED które mógłbym zastosować? Załączam szkic na podstawie którego jest robiony regał.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc :)

post-7756-1536325971_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi