Skocz do zawartości

Nepenthes Bloody Mary

Struś

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od jakiegoś czasu posiadam w swojej hodowli dzbanecznika Nepenthes Bloody Mary.

Od jakiegoś czasu zaczęły mu liście zmieniać kolor ni to żółty i czerwony dzbanki stracił wszystkie, sama roślina stoi na dużym wazonie zasypanym keramzytem i zalaną wodą destylowaną i też jest spryskiwana 3 razy dziennie do tego podlewana od góry i ma zmieniony torf mimo to jest coś nie tak. Dużo osób pisze że powinno się ją podlewać od góry tak by ciągle miała podłoże wilgotne, tu na forum i w internecie spotkałem się z opinią że od dołu podlewają ludzie co w sumie też miało by jakiś sens przynajmniej według mnie. Doradźcie jak ją hodować i co może być przyczyną tych liści szkoda mi jej dla tego chcę działać puki nie jest za późno i jak w końcu jest z tym podlewaniem niech się wypowiedzą osoby które podlewają od góry i od dołu.

Odnośnik do odpowiedzi

Ten duży wazon z wodą powinien wystarczyć... ja swoich nie spryskuję już od wielu lat, stoja tylko na odizolowanych podstawkach z wodą, tzn doniczka oddzielnie w osłonce tak by nie była zanurzona w wodzie z tej podstawki i to wystarcza za sposób podnoszenia wilgotności.

Odnośnik do odpowiedzi

To czym mu wilgotność powietrza zastąpić nawilżaczem ??

U mnie plastikowa doniczka z torfem z otworami w dnie tkwi w 30 cm szklanym wazonie,który stoi na tacy z keramzytem zalewanym zwykłą kranówką.Podlewam codziennie od góry,woda przecieka przez torf,co pewien czas wodę/destylowaną/odlewam.Ponieważ w wazonie jest cały czas woda torf w doniczce jest wilgotny.Roślinę spryskuję co 2-3 miesiące kranówką/b.delikatnie,mgiełką,puste dzbanki czasami zalewam kilkoma kroplami wody destylowanej,całość stoi na południowo-wschodnim parapecie.Roślina wysokości 25 cm/górę 20 cm odciąłem i stoi w wodzie już prawie 2 m-ce posiada 13 dzbanków,bez żadnych plam.

Odnośnik do odpowiedzi

Wow, spory. W podstawce niech nie stoi woda, nie u dzbaneczika. Podlewajm tak aby podłoże całkiem nie wychło... spryskiwać?! Ja nie spryskuję juz wcale... niech wilgotność daje nawet ten dzban z wodą i kemazytem... tylko moze wówczas zwieksz powierchnie parowania tej wody przez zmniejszenie podstawki na jakiej stoi doniczka z dzbankiem.

Odnośnik do odpowiedzi