Struś Napisano 9 Września 2018 Share Napisano 9 Września 2018 Witam Od jakiegoś czasu posiadam w swojej hodowli dzbanecznika Nepenthes Bloody Mary. Od jakiegoś czasu zaczęły mu liście zmieniać kolor ni to żółty i czerwony dzbanki stracił wszystkie, sama roślina stoi na dużym wazonie zasypanym keramzytem i zalaną wodą destylowaną i też jest spryskiwana 3 razy dziennie do tego podlewana od góry i ma zmieniony torf mimo to jest coś nie tak. Dużo osób pisze że powinno się ją podlewać od góry tak by ciągle miała podłoże wilgotne, tu na forum i w internecie spotkałem się z opinią że od dołu podlewają ludzie co w sumie też miało by jakiś sens przynajmniej według mnie. Doradźcie jak ją hodować i co może być przyczyną tych liści szkoda mi jej dla tego chcę działać puki nie jest za późno i jak w końcu jest z tym podlewaniem niech się wypowiedzą osoby które podlewają od góry i od dołu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 9 Września 2018 Share Napisano 9 Września 2018 Może przestań spryskiwać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Struś Napisano 9 Września 2018 Autor Share Napisano 9 Września 2018 To czym mu wilgotność powietrza zastąpić nawilżaczem ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 9 Września 2018 Share Napisano 9 Września 2018 Ten duży wazon z wodą powinien wystarczyć... ja swoich nie spryskuję już od wielu lat, stoja tylko na odizolowanych podstawkach z wodą, tzn doniczka oddzielnie w osłonce tak by nie była zanurzona w wodzie z tej podstawki i to wystarcza za sposób podnoszenia wilgotności. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Struś Napisano 10 Września 2018 Autor Share Napisano 10 Września 2018 A w jakim miejscu go masz ?? ja swojego mam na parapecie od strony zachodniej czyli miewam słońce pytanie czy to dobry pomysł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 10 Września 2018 Share Napisano 10 Września 2018 Ja mam na południowym parapecie, słońce non stop, chyba, że żona rolety opuści ale nauczyłem ją by nie opuszczała całkiem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
straszyk Napisano 10 Września 2018 Share Napisano 10 Września 2018 To czym mu wilgotność powietrza zastąpić nawilżaczem ?? U mnie plastikowa doniczka z torfem z otworami w dnie tkwi w 30 cm szklanym wazonie,który stoi na tacy z keramzytem zalewanym zwykłą kranówką.Podlewam codziennie od góry,woda przecieka przez torf,co pewien czas wodę/destylowaną/odlewam.Ponieważ w wazonie jest cały czas woda torf w doniczce jest wilgotny.Roślinę spryskuję co 2-3 miesiące kranówką/b.delikatnie,mgiełką,puste dzbanki czasami zalewam kilkoma kroplami wody destylowanej,całość stoi na południowo-wschodnim parapecie.Roślina wysokości 25 cm/górę 20 cm odciąłem i stoi w wodzie już prawie 2 m-ce posiada 13 dzbanków,bez żadnych plam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Struś Napisano 10 Września 2018 Autor Share Napisano 10 Września 2018 Jaką wodą ją podlewasz bo rozumiem że wazonie masz kranówkę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
straszyk Napisano 11 Września 2018 Share Napisano 11 Września 2018 Jaką wodą ją podlewasz bo rozumiem że wazonie masz kranówkę. Podlewam wodą destylowaną która przecieka i zbiera się w wazonie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
straszyk Napisano 11 Września 2018 Share Napisano 11 Września 2018 Potem tej wody ponownie używam do podlewania i tak w koło Macieju. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Struś Napisano 11 Września 2018 Autor Share Napisano 11 Września 2018 Ok czyli podsumowując: Podstawkę wywalić Nie spryskiwać codziennie tylko raz na miesiąc lub w zależności od słońca Podlewać codziennie (czy też co drugi dzień ?? ) Coś jeszcze ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Struś Napisano 11 Września 2018 Autor Share Napisano 11 Września 2018 zapomniałem zapytać u mnie wazonie ona jak by brązowa z karmazytu się zrobiła to coś przeszkadza ?? zaraz fotkę wrzucę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Struś Napisano 11 Września 2018 Autor Share Napisano 11 Września 2018 Zdjęcie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 11 Września 2018 Share Napisano 11 Września 2018 Wow, spory. W podstawce niech nie stoi woda, nie u dzbaneczika. Podlewajm tak aby podłoże całkiem nie wychło... spryskiwać?! Ja nie spryskuję juz wcale... niech wilgotność daje nawet ten dzban z wodą i kemazytem... tylko moze wówczas zwieksz powierchnie parowania tej wody przez zmniejszenie podstawki na jakiej stoi doniczka z dzbankiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Struś Napisano 12 Września 2018 Autor Share Napisano 12 Września 2018 Właśnie chyba za mała powierzchnia parowania jest później pokaże ci zdjęcie od góry Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi