Skocz do zawartości

Drosera Capensis Albino

Radzyminiak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak w temacie. Zanoszę się do kupienia tej oto rośliny. Słyszałem że jest mało wymagająca. Oczywiście podstawową wiedzę jak o nią dbać posiadłem. Jednak zastanawia mnie okres „zimowania”. Mam okno na wschód. Czy jest potrzeba doświetlania takiej rośliny( jeżeli tak to jaki sprzęt)? Umieszczania jej w terrarium? Czy spokojnie mi przeżyje na parapecie bez takich rzeczy.

Z góry przepraszam jeżeli jestem setnym laikiem pytającym o jakąś prostą roślinkę.

Dziękuję za wszelkie wyczerpujące odpowiedzi oraz porady dla początkującego ?.

P.S Zastanawiam się również nad gatunkiem Dionaea muscipula „red green” jednak ten gatunek trzeba zimować a nie mam o tym bladego pojęcia.

Pozdrawiam

Radzyminiak

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, rosiczka ta nie zimuje,więc przez okres zimowy szczególnie na oknie wschodnim przydałoby się doświetlenie.Są na rynku dostępne żarówki LED do doświetlania roślin.Co do muchołówki ona przechodzi zimowanie ,zimą musisz zapewnić jej max10 stopni Celsjusza.Inne informacje o zimowaniu znajdziesz na forum.

Odnośnik do odpowiedzi

Dla kilku sztuk D. Capensisów nie potrzeba doswietlania,

Podstawa kwaśny torf, woda nie kranówa i wszystkim jak najwięcej ( w miarę możliwości ) naturalne światło a będzie wszystko ok

Odnośnik do odpowiedzi

Lampka wydaje się fajna, a cena na chińskim portalu zakupowym całkiem znośna. Jeśli planujesz w przyszłości rozszerzyć hodowlę o ciekawsze gatunki to zakup wydaje się ok. Dla samych D. capensis bym się mocno zastanawiała czy jest sens. One i bez doświetlania będą rosły.

Odnośnik do odpowiedzi

Lampki (mówię o lampce jako całym urządzeniu, a nie żarówce)- jeśli chodzi o zastosowaną konstrukcję - z AliExpress są bardzo słabej jakości. Dwukrotnie miałem przypadek małego zwarcia, a raz prawie się zapaliła, a przynajmniej rozgrzała do momentu, w którym topi się plastik. Lepiej na AliExpress kupić samą żarówkę (te znów dość przyzwoicie są wykonane) i zamontować w gwincie lampki biurkowej z certyfikatem UE, kupionej choćby w Auchan.

Odnośnik do odpowiedzi

Lampki (mówię o lampce jako całym urządzeniu, a nie żarówce)- jeśli chodzi o zastosowaną konstrukcję - z AliExpress są bardzo słabej jakości. Dwukrotnie miałem przypadek małego zwarcia, a raz prawie się zapaliła, a przynajmniej rozgrzała do momentu, w którym topi się plastik. Lepiej na AliExpress kupić samą żarówkę (te znów dość przyzwoicie są wykonane) i zamontować w gwincie lampki biurkowej z certyfikatem UE, kupionej choćby w Auchan.

Akurat ta lampka ze zdjęcia jest z polskiej strony ?. Być może identyczna jest na Alexpress- nie wiem nie sprawdzałem bo nie ściągam z tamtąd rzeczy. A poleca kolega jakąś „gotowiznę” bądź jakiś konkretny sklep? Proszę o link. ?

Odnośnik do odpowiedzi

Znając życie to na capensis się nie skończy,to hobby wciąga.Powodzenia w uprawie;)

Niestety mam mało czasu prze życie zawodowe i pasje jaką jest . Wiec szukałem rośliny która jest najmniej absorbująca z owadożerow ?. No ale kto wie może zarażę tym kogoś z rodziny ?. Dzięki??

Odnośnik do odpowiedzi