Skocz do zawartości

Torf najlepszej jakości

kacperzki

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, polecacie może jakiś kwaśny torf wysokiej jakości? Który ze znanych marek sprawdza się w 2018? Pamiętam kiedyś dobry był z Athena. Zależy mi na większej ilości

Pindstrup peat to najlepszy z jakim sie dotad spotkalem.W marketach go raczej nie dostaniesz ale jest ponoc w szkolkach lesnych i popytaj uzytkownika capensi .

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie sprawdzałem ciężko go dostać, nie ma go na terenie kraju.

Spróbuję zadzwonić do paru szkółek. Znalazłem torf koloru brązowego widać na zdjęciu (więc chyba dobra jakość) pod nazwą

"Lithuanian Peat" firmy durpeta, czy ktoś miał styczność z tym torfem?

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuję zadzwonić do paru szkółek. Znalazłem torf koloru brązowego widać na zdjęciu (więc chyba dobra jakość) pod nazwą

Jest to torf litewski czyli raczej dobrej jakosci.

Odnośnik do odpowiedzi

Durpeta jest jednym z lepszych torfów powszechnie dostępnych. Dość mocno przypomina mi torf Kronen w workach 150l. Pindstrup faktycznie jakościowo odstaje, ale jest praktycznie nie do zdobycia - chętnie poznałbym punkty detaliczne na terenie kraju, gdzie można go dostać. Jedyny dystrybutor podłoży Pindstrup na terenie Polski to:

http://www.zhmartex.pl/torf.html#kontakt

Na pewno zatem w jego siedzibie takowy torf się dostanie - gorzej z wyborem określonej frakcji. Kokawa to odległa miejscowość od mojego miejsca zamieszkania., bez szans żebym tam kiedykolwiek zajechał.

Odnośnik do odpowiedzi

Durpeta jest jednym z lepszych torfów powszechnie dostępnych. Dość mocno przypomina mi torf Kronen w workach 150l. Pindstrup faktycznie jakościowo odstaje, ale jest praktycznie nie do zdobycia - chętnie poznałbym punkty detaliczne na terenie kraju, gdzie można go dostać. Jedyny dystrybutor podłoży Pindstrup na terenie Polski to:

http://www.zhmartex.pl/torf.html#kontakt

Na pewno zatem w jego siedzibie takowy torf się dostanie - gorzej z wyborem określonej frakcji. Kokawa to odległa miejscowość od mojego miejsca zamieszkania., bez szans żebym tam kiedykolwiek zajechał.

Ja właśnie kupuję go w Kokawie u tego dystrybutora i wybór frakcji jest zazwyczaj dość spory. Problemem jest jedynie to, że bardzo szybko ludzie go wykupują i trzeba czekać na nową dostawę.

Lithuanian Peat Durpeta używałem przez jakiś czas i też jest dobrym torfem ale dla mnie ma trochę za małą frakcję.

Odnośnik do odpowiedzi

Dowiadywałem się w Martexie odnośnie dostępności większych frakcji i tych oni w ogóle nie sprowadzają. Gdybym chciał coś grubszego to musiałbym zamówić towaru za minimum 6tys. zł.

Odnośnik do odpowiedzi

Dowiadywałem się w Martexie odnośnie dostępności większych frakcji i tych oni w ogóle nie sprowadzają. Gdybym chciał coś grubszego to musiałbym zamówić towaru za minimum 6tys. zł.

W Martexie zawsze brałem frakcje 0-20mm albo 0-35mm jeśli chodzi o Pindstrup Peat Moss Gold, czyli ten najlepszy. Różnica w nich nie jest jakaś ogromna ale da się ją zauważyć. Nie wiem czy są jeszcze większe. Tobie np. wysłałem 0-20mm, bo tylko taka aktualnie była. Ogólnie dziwię się, że ten torf jest tak słabo dostępny mimo jego świetnej jakości i niskiej ceny. Można by próbować z wysyłką ale jedno opakowanie waży około 40-50kg więc ciężko znaleźć kuriera, który by to przewiózł w jakiejś opłacalnej cenie.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, to zwykły kwaśny torf. Ale mają też całkiem tani agroperlit - mieszanka tego ,,błota" z agroperlitem uratuje sytuację? Czy lepiej się wybrać po coś porządnego?

Według mnie ten torf jest słaby jakościowo i perlit tego nie zmieni. Lepiej poszukaj jakiegoś sphagunowego, te najlepsze są sprzedawane zazwyczaj tylko 250-300l opakowaniach ale w porównaniu do worków wychodzi bardzo tanio i starcza na dłużej. Perlit tak samo można kupić worek 120l za 30zl i jest spokój na kilka miesięcy.

Odnośnik do odpowiedzi