Gość Owadozerny_28 Napisano 2 Października 2018 Share Napisano 2 Października 2018 (edytowane) Dzień dobry. Ostatnimi czasy noszę się z zamiarem kupna terrarium. Kiedyś hodowałem owadożery pod lampami na półce, jednak miałem tam dość niską temp. (ok.13 stopni), używałem kiepskiej wody i dodatkowo często zapominałem o podlewaniu roślin, przez co moja kolekcja padła Chciałem zapytać czy przy moich roślinach możliwe jest naświetlanie ich przez okres zimowania przez 12h dziennie? Myślałem o 2 żarówkach 30 W(Aqua Glo i Sun Glo), które świetnie sprawdziły się w poprzedniej hodowli. Do tego myślałem o terrarium (120x45x60), które do 6,5cm mogę wypełnić wodą destylowaną z keramzytem. Czy to dobry pomysł?? Myślałem też o zimowaniu, jednak nie mam dostępu do zaciemnionego, zimnego pokoju. Jedyne co mogę zaoferować moim roślinom to półeczka w przedpokoju, gdzie nie ma prawie w ogóle światła i ograniczenie podlewania. Czy to dobry pomysł? Czy, któreś z moich roślin mogę "nie zimować"? Boje się w szczególności o 4 ostatnie z roślin z mojej kolekcji, które są w rozmiarze XS, nie chciałbym ich stracić. Z góry dziękuje za pomoc. W tej chwili wszystkie rośliny stoją na wschodnim oknie, które niestety z powodu zabudowy, nie daje dużo światła. Paweł PS: Poniżej lista moich roślinb Drosera capensis Drosera capensis "albino" Drosera aliciae Drosera filiformis Dionaea muscipula "red sawtooth" Dionaea muscipula "red piranha" Dionaea muscipula"dingley giant" Dionaea muscipula regular form Dionaea muscipula ?red green? Dionaea muscipula 'Crested Petioles' (xs) Dionaea 'Shark's Teeth' (xs) Dionaea 'Dentate' (xs) Dionaea muscipula 'Triton' (xs) Edytowane 2 Października 2018 przez Owadozerny_28 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi