Skocz do zawartości

Pierwsza muchołówka - kilka pytań.

Gerwald

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

A jeszcze pytanie co do gotowych mieszanek. Opłaca się je kupować? Zwykle cena to około 8-10 zł + dostawa 10 - 12 zł, więc łącznie za 3-5l mieszanki zapłacę ok. 22zł. A za 50l torfu zapłacę jakieś 13zł.

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

A jeszcze pytanie co do gotowych mieszanek. Opłaca się je kupować? Zwykle cena to około 8-10 zł + dostawa 10 - 12 zł, więc łącznie za 3-5l mieszanki zapłacę ok. 22zł. A za 50l torfu zapłacę jakieś 13zł.

Na 2-3 doniczki pewnie, że opłaci się kupić małą ilość na Allegro itp. Torfu workowanego (sfagnowego, czasami nazywanego wysokim, białym) względnej jakości nie kupisz w workach 50 czy 80l, bo sprzedawany jest po 250l. Tu koszt rzędu 60zł za worek i problem z przechowywaniem takiego kloca jeśli nie masz sposobu aby resztę użyć do czegoś innego. Powtarzam, dobry torf to torf sfagnowy, nie ogrodniczy, żaden czarny, żaden wzbogacany nawozami czy próchnicą.

Gotowe mieszanki typu torf + perlit to trochę pic na wodę i próba zbicia kasy na kliencie. Perlit w dużych ilościach kosztuje grosze, a dodany do torfu znacznie zwiększa objętość mieszanki. Czysty zysk. Z mojego doświadczenia nie wynika aby perlit w mieszance poprawił w jakikolwiek sposób wzrost rosiczek, muchołówek czy kapturnic względem czystego torfu.

Tak mniej więcej powinien wyglądać interesujący Cię torf (brązowa barwa):

post-6425-1551788511_thumb.jpg

Edytowane przez Ptaah
Odnośnik do odpowiedzi

• 7 months later...

Cześć ;)

Czy wyrastanie nowych pułapek oznacza, że gdzieś w muchołówce kryje się stożek wzrostu? Moja roślina jest bardzo zagęszczona, trochę jak dżungla 😜 Ostatni stożek uciąłem w okolicach kwietnia, później już nie widziałem ani jednego, ale pułapki ciągle się pojawiają. Może gdzieś się ukrył w tej gęstwinie, ale parę razy sprawdzałem i nic.

Odnośnik do odpowiedzi

@Gerwald: Stożek wzrostu musi być. Gdyby nie stożek wzrostu, to roślina właściwie nie istnieje ;). Natomiast nie bardzo rozumiem sens ucinania stożka wzrostu - ale podejrzewam, że jeśli już coś uciąłeś, to nie stożek wzrostu, tylko rosnący liść :).

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Neodot napisał:

@Gerwald: Stożek wzrostu musi być. Gdyby nie stożek wzrostu, to roślina właściwie nie istnieje ;). Natomiast nie bardzo rozumiem sens ucinania stożka wzrostu - ale podejrzewam, że jeśli już coś uciąłeś, to nie stożek wzrostu, tylko rosnący liść :).

Pomyliłem się... chodziło mi o pęd kwiatowy ;) Czyli czy wyrastanie nowych pułapek oznacza, że gdzieś w muchołówce kryje się pęd kwiatowy?  Czy to nie ma nic wspólnego.

Odnośnik do odpowiedzi

@Gerwald: A, to to absolutnie nie :). Muchołówka wypuszcza pierwsze pułapki na 5-6 tygodni od wysiania, pędy kwiatowe dopiero po minimum roku-dwóch :). Pułapki muszą rosnąć cały czas, bo każda z nich jest w stanie złapać max. kilka owadów i usycha, zaś pęd kwiatowy wypuści w dwóch skrajnych przypadkach (tak czy siak, wyłącznie, gdy jest dojrzała): albo jak jest w doskonałej kondycji i ma "siłę" na wydanie nasion i rozmnożenie się, albo gdy jest w bardzo kiepskiej kondycji i wydanie nasion wydaje się jedyną szansą na przekazanie dalej swych genów (nasiona mają szansę "doczekać się" lepszych czasów) - i wówczas obcięcie tego pędu kwiatowego może mieć jakiś sens (ale raczej wraz ze zmianą jakichś warunków bytowania na bardziej korzystne).

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, Gerwald napisał:

Pomyliłem się... chodziło mi o pęd kwiatowy ;) Czyli czy wyrastanie nowych pułapek oznacza, że gdzieś w muchołówce kryje się pęd kwiatowy?  Czy to nie ma nic wspólnego.

Nie ma to nic wspólnego.

Odnośnik do odpowiedzi

• 7 months later...

Witam wszystkich. 😀 Niebawem przesadzę muchołówkę do odpowiedniego podłoża. Mam w domu żwirek naturalny o frakcji 1,4-2mm. Czy będzie się nadawał? W jakim stosunku go zmieszać z torfem? 

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. ❤️

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

1 nie warto najlepiej poczekaj z rok albo dwa...

2 najlepiej co 3 dni.

3 ziemia powinna być stale wilgotna.

4 nie trzeba jej osłaniać tylko powinna mieć temperature poniżej 15 C i powinno być ok.

5 nie jestem w stanie jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie ale prawdopodobnie jest to składnik  podłoża ja tak mam.

Odnośnik do odpowiedzi