Skocz do zawartości

jak nasi florysci znaja sie na owadożerach

Mangusta

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 weeks later...

poszedłem u mnie na osiedlu do kwiaciarni i spytałem czy mają jakieś roślinki owadożerne, pani mi mówi ze mają "mamy jednego ładnego dzbanecznika" pokazuje mi w strone okna, a ja tem nic niewidze oprocz zwykłych roślin pytam gdzie, ona podchodzi i mi pokazuje: MUCHOŁÓWKE.... Myślałem ze żywcem umre, mówie jej ze to muchołówka a ona upiera sie przy swoim i jeszcz mi chciala wmówić ze to alta... ta muchołówka była w maleńkiej doniczce i miała chyba ze sto pułapek malutkich, miały chyba po 0,5cm. Spytałem z głupia sie jej ile kosztuje ten DZBANECZNIK, a ona mi mówi 40zł, dowidzenia... wydzedłem ze sklepu.... litości.

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze nie jestem sam w tlumaczeniu paniom w kwieciarni jak sie nazywaja roslinki. Ostatnio w jednej z kwieciarni ( w ktorej jestem srednio 2 raz w tyg) pytam ktorys raz z kolej czy sa muchlowki:

- tak sa

- czy moge zobaczyc?

- przy tamtym oknie (pokazuje w strone Sarraceni psittacina)

- prosze pani, ale to jest sarracenia a nie mucholowka

- moze, ale przeciesz to to samo

:blink: (na plakietce: mucholap)

W tej sytluacji widzac ze jedna z sprzedawczyn ma wlaczony komputer z internetem (widzialem ze prowadzi rozmowe przez gg) przekazalem adres strony nepenti - moze w ten sposob uniknie w przyszlosci wpadek, a moze i sprowadzi wiecej roslinek :P

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w kwiaciarni sprzedawca kupil sobie mucholowke od kolesie ktory podjezdrza co poniedzialek i czasami ma jakies owadozery, jednak nie slyszal o czyms takim jak zimowanie i z trzech zakupionych roslin przezyla mu 1. Ja tez kupilem u tego kolesia mucholowke regular form i mi clakiem ladnie rosnie. Ale u mnie chociaz rozrozniaja (2 osoby w sklepie) mucholowke od kapturnicy. A wg sprzedawczyni kazdy owadozer to rosiczka :D

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: Ja mam taką samą sytuacje.Co wchodzę do kwiaciarni i pytam o muchołówki,pani odpowiada że nie.Więc czy jakieś inne owadożerne.Pani ze słodkim uśmiechem odpowiada że owszem są rosiczki i pokazyje mi muchołówkę.Ja na to ,że to przecież muchołówka,a pani, a co to za różnica.Po paru takich odpowiedziach,człowiek nie ma już siły na tłumaczenie i robienie wykładu na temat owadożerów.

Odnośnik do odpowiedzi

ja w leklerku kupowałam muchołówkę posadzoną razem z 9 rosiczkami. Pani przy ladzie zapytała czy biorę rosiczkę, a ja jej na to że to też, ale tak w szczególności to mi o muchołówkę chodzi. Pani opadła szczęka. Pewnie myślała, że to dziwne w samym środku doniczki to chwast. Rośliny dochodzą do siebie. Za wszystko dałam 15zł. Za dzbanecznika alatę dzisiaj 35 zł z tym, że w doniczce są chyba cztery-będę przesadzać ogromny jest. Pani tez nie wiedziała co to za dziwo. Ale fajnie wiedzieć, że są tacy którzy wiedzą mniej ode mnie:)

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Byłem wczoraj w kwiaciarni i patrzę Muchołówki, chyba Red-Green po 12zł, w dobrym stanie, zapytałem się pani z obsługi czy maja jakieś inne rośliny owadożerne a ona na to że Jeszcze ten dzbanecznik, i pokazała mi pięknego dzbanecznika posiadającego kilkanaście dzbanków za 48zł chyba, zapytałem się więc czym podlewają a ona na to że odstaną wodą, zapytałem się także czy przeprowadzają również jakieś inne zabiegi Temu dzbanecznikowi, a ona że tylko podlewają i że raz jeden klient powiedział że wlewa do tych dzbanków wodę, a ona że tego się nie robi i że wkurza ją takie coś, i zaczęła coś mówić że tam w środku są soki trawienne itp... Czyli znają się na Tym, co i jak...

A kwiaciarnia ta znajduje się w Kartuzach...

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy ostatnio kupowałem dzbanecznika w kwiaciarni (trochę zaniedbany, bo nie miał słońca i nie wiem czym był podlewany), to kwiaciarka powiedziała, że za tydzień najprawdopodobniej będzie miala muchołówki i że jak chcę, to mogę przyjśc... Boję się tam iść, żebym nie dostał wstrząsu... Kto wie, co to może być...

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś poszłam do kolejnej kwiaciarni :) Pytam o rosliny owadozerne, jakiekolwiek :) Pani florystka robi przesmieszną mine i widac, ze zupełnie nie wie, o co tej kobiecie (tzn mnie) chodzi ...mysli, mysli i w koncu mówi: nie, nie mamy nic do oprysku na owady. :lol: No to mi przyszło do głowy, ze nie dośc wyraźnie / głośno wyartykułowałam moje pytanie i grzecznie mówię, że chodzi mi o rosliny owadożerne... kolejna mina pani florystki... z wahaniem: nie, nie mamy.... Przychodze z pomocą: np dzbanecznik... a pani: a, mielismy kiedyś...

Na szczęscie nie wszyscy florysci maja tak "wielką" wiedzę ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.