Skocz do zawartości

Terrarium z akwarium

Kr3C!K

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć !

Chciałbym od przyszłego roku trzymać roślinki w terrarium, zrobionego z akwarium 112l.

Wykonałem projekt takowego terrarium, może wykonałem to za dużo powiedziane.

Mianowicie, podstawą jest akwarium 112 litrów z pokrywą, w której zamontowane jest od razu oświetlenie. Dostosowana zostanie tylko sama "żarówka"

Z jednej strony akwarium zamontowany wentylator komputerowy 120x120 podłączony do małego zasilacza zamontowanego na tylnej szybie, wciągający świeże powietrze do środka akwarium.

Po przeciwnej stronie akwarium dwa otwory fi 60, w które wsadzone miałyby być przelotki do kabli.

Pod otworami lejek do podlewania.

W terrarium byłyby muchołówki i może jakieś rosiczki ustawione na jakiejś podstawce, nie na samej szybie.

Prosta konstrukcja, która z biegiem czasu pewnie ulegałaby zmianie wizualnej jak i konstrukcyjnej.

W załączniku plik .pdf w wersji 3D ., który trzeba pobrać i odpalić przez program do pdf, w przeglądarce nie działa tak jak powinien.

Co o tym myślicie?

akwarium.PDF

Edytowane przez Kr3C!K
Odnośnik do odpowiedzi

Polecam świetlówkę sylvania grolux t5

Odradzam wsadzanie muchola do terrra wiem sam po sobie ;P też tak zaczynałem , jesień to czas na przygotowanie do spoczynku tych roślin

Odnośnie rosiczek to trzymam w terra/akwarium na samej szybie z cieniutką warstwą wody deszczówki, bez wiatraczków tylko zraszam czasami destylką

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam świetlówkę sylvania grolux t5

Odradzam wsadzanie muchola do terrra wiem sam po sobie ;P też tak zaczynałem , jesień to czas na przygotowanie do spoczynku tych roślin

Odnośnie rosiczek to trzymam w terra/akwarium na samej szybie z cieniutką warstwą wody deszczówki, bez wiatraczków tylko zraszam czasami destylką

To jest plan na kolejny rok :)

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli wpompowywane powietrze ma opuszczać terra od góry przez przelotki na kable i pokrywę to wentylator lepiej zamontuj nisko, lepiej wymieni powietrze, pamiętaj też żeby wentylatora nie montować "na" samej szybie tylko musisz dać przed nim kawałek kanału, inaczej wentylator będzie się tylko kręcił i nic nie wpompuje.

Brak dostępu od frontu/boku utrudni pielęgnację, ale to da się przeżyć.

Pomyśl nad przelewowym odpływem wody nisko w bocznej ściance, znacznie ułatwia życie.

Odnośnik do odpowiedzi

A jakby te przelotki umieścić niżej ?

Dostęp jedynie z góry nie będzie mi przeszkadzał, może w przyszłości pomyślę nad jakimś innym terrarium, z otwieranymi drzwiczkami od frontu, ale najpierw chciałbym sprawdzić terrarium z akwarium.

Odnośnik do odpowiedzi