Skocz do zawartości

Muchołówka z "marketu" zimowanie

Szymon_pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy zimować muchołówkę z "marketu"? Kupiona była w zeszłym tygodniu w sklepie z roślinami. Od razu po zakupie przesadziłem do torfu, podlewana jest wodą destylowaną. Obecnie ma zapewnione doświetlanie. Zapewnić jej tak jak ma w naturze czy jednak oszukać ją na nadchodzącą zimę?

Zdjęcie muchołówki, klik aby powiększyć.

8433288000_1542099889_thumb.jpg

Dzięki.

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewnij jej zimą max.10 stopni, najlepiej na najbardziej słonecznym parapecie.

Z temperaturą nie będzie problemu. Pomieszczenie gospodarcze na zewnątrz, nieocieplane. Temperatury spokojnie będą około 10°C. Jeden problem w tym, że małe okno od strony północnej. Mam tylko dwie opcje:

1. W mieszkaniu temperatura 20-22°C i sztuczne oświetlenie

2. Pomieszczenie gospodarcze na zewnątrz nie ogrzewane mało naturalnego oświetlenia.

Odnośnik do odpowiedzi

Z temperaturą nie będzie problemu. Pomieszczenie gospodarcze na zewnątrz, nieocieplane. Temperatury spokojnie będą około 10°C. Jeden problem w tym, że małe okno od strony północnej. Mam tylko dwie opcje:

1. W mieszkaniu temperatura 20-22°C i sztuczne oświetlenie

2. Pomieszczenie gospodarcze na zewnątrz nie ogrzewane mało naturalnego oświetlenia.

Z tego co czytałem, to im niższa temperatura tym bardziej roślina hibernuje, więc jeśli ta nie przekroczy 10 st. to nie powinno się nic złego dziać, ponieważ roślina się nie wybudzi i nie będzie go potrzebowała. Jeśli się mylę, proszę mnie poprawić :) Moim zdaniem zdecydowanie lepsze gospodarcze niż mieszkanie.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zimuję w mieszkaniu,bo nie mam żadnej innej opcji.Staram się nie odkręcać grzejników na maksa,a okno mam zachodnie lub wschodnie do wyboru.Moim zdaniem jeśli masz trochę światła w gospodarczym to bym tam ulokował muchołówkę.W mieszkaniu może się za wcześnie wybudzić jak będą wyższe temperatury.

Odnośnik do odpowiedzi