snopy6992 Napisano 7 Kwietnia 2020 Share Napisano 7 Kwietnia 2020 W dniu 4/5/2020 o 8:13 PM, Szymon_pl napisał: Cześć. Dzięki. W jaki sposób źle znoszą podwyższoną wilgotność power LED? Na razie nie mam żadnych problemów z LED-ami przy podwyższonej wilgotności. Cześć, Power LEDy szybciej padają. Miałem swoje nad akwarium to padły po 6 - 7 miesiącach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 7 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Cześć. Może były wadliwe albo po prostu gdzieś woda się dostała? Mój pierwszy panel ma 2 lata i działa bez zarzutów w podwyższonej "dzbankowej" wilgotności. Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez Szymon_pl Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 23 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2020 Cześć. Do kolekcji wpadły: Nepenthes ramispina x reinwardtiana I Drosera binata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
master Napisano 24 Kwietnia 2020 Share Napisano 24 Kwietnia 2020 Piękny, gdzie wyrwałeś takiego dzbanka? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 2 Maja 2020 Autor Share Napisano 2 Maja 2020 W dniu 4/24/2020 o 9:49 AM, master napisał: Piękny, gdzie wyrwałeś takiego dzbanka? Cześć. Dzbanek kupiłem w Roraima.pl A tutaj młody Cefal ukorzeniony z liścia. Rośnie ładnie. Mieszanka torfu i piasku prosto z kopalni 😁 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 12 Maja 2020 Autor Share Napisano 12 Maja 2020 Cześć. Do kolekcji wpadł kolejny dzbanecznik. Tym razem N. singalana x ventricosa W między czasie wymieniam jeden z paneli LED, tych pierwszych kiedy zacząłem przygodę z owadożerami. Prawie całkowitemu wypaleniu uległy LED deep red (najmniejsze napięcie przewodzenia i najbardziej 'wrażliwe' na maksymalny prąd, dla 1W będzie max 350 mA). Wypaleniu (objawiające się, że soczewka pociemniała, ale dioda nadal świeciła) uległo 4 diody z 9. Może jakieś felerne? W każdym bądź razie nowy panel składa się z 9 LED 1W: 3 deep red, 3 royal blue, 2 full spectrum i 1 UV. A na koniec widok na całość moich owadożerów Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 6 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2020 Cześć. Do kolekcji wpadł N. rajah W naturze wytwarza największe znane dzbanki. Moja roślinka malutka. Wylądowała w mini terrarium razem z N. izumiae i D. capensis Oświetlenie tym czasowe. Czekam na LED COB full spectrum 10W. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snopy6992 Napisano 7 Czerwca 2020 Share Napisano 7 Czerwca 2020 Na oknie masz konkretne dzbany Co do terrarium, jaką temperaturę tam masz środku? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 7 Czerwca 2020 Share Napisano 7 Czerwca 2020 Teraz jeszcze tylko trzeba poczekać 15-20 lat, zrobić osobne terrarium i będzie mieć duże dzbanki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 7 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2020 (edytowane) 2 godziny temu, snopy6992 napisał: Na oknie masz konkretne dzbany Co do terrarium, jaką temperaturę tam masz środku? Terra na razie bez chłodzenia. Temp w dzień 20-22°, noc 20-19°. 1 godzinę temu, Cephalotus napisał: Teraz jeszcze tylko trzeba poczekać 15-20 lat, zrobić osobne terrarium i będzie mieć duże dzbanki. Chyba się nie doczekam, ale ciesze się że udało mi się w PL zdobyć ten dzbanecznik. Edytowane 7 Czerwca 2020 przez Szymon_pl Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 7 Czerwca 2020 Share Napisano 7 Czerwca 2020 Chyba nie zamierzasz żyć tak krótko? Bez chłodzenia w nocy będzie Ci raczej ciężko rósł. 😕 Raczej powinien mieć chłodzenie, bo to góral. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 8 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2020 21 godzin temu, Cephalotus napisał: Chyba nie zamierzasz żyć tak krótko? Bez chłodzenia w nocy będzie Ci raczej ciężko rósł. 😕 Raczej powinien mieć chłodzenie, bo to góral. Z pełną świadomością kupując go wiedziałem, że to góral 😉. Terra małe i na początek z ogniwem Peltiera spróbuje. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 25 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2020 Cześć. N. spectabilis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Felka Napisano 26 Czerwca 2020 Share Napisano 26 Czerwca 2020 Ładny, symetryczny taki. :D Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 11 Lipca 2020 Autor Share Napisano 11 Lipca 2020 (edytowane) Cześć. Pierwsze paludarium pośrednie wysoko górskie. Do budowy użyłem akwarium o pojemności 40 litrów. Zostało one obłożone z 3 stron kocem ratowniczym i następnie samoprzylepną pianką izolacyjną. Na dnie znajduje się warstwa keramzytu z wodą i kratka (na której stoją doniczki) jaką stosuje się w akwarystyce. Do oświetlania użyłem 4 LED 1W -> deep red, royal blue, FS i WFS dodatkowo chłodzonych. Do obniżania temperatury na noc użyłem pojedynczego ogniwa Peltiera o mocy 60W. Spadek temperatury o 4° w stosunku do tej 'pokojowej'. Wydaje się być mało, ale w paludarium znajduje się koszyczek na wkłady żelowe, które dodatkowo obniżają temperaturę. Oświetlenie i chłodzenie sterowane jest z fabrycznych sterowników czasowych. Oświetlenie od 8 rano do 20 wieczór. Chłodzenie od 20 wieczór do 8 rano. Dodatkowo dno (na kratce) zostało wyłożone żywym mchem torfowcem. Zdaję sobie sprawę, że paludarium jest dalekie od doskonałości, szczególnie chłodzenie, ale to moje pierwsze i na pewno z czasem będą zachodziły zmiany i modyfikacje. Co do ewentualnych pytań, to nie mam w tej chwili możliwości stosowania chociażby najprostszego agregatu z lodówki itp. Wrzucam kilka zdjęć ;). PS. Koszt całości bez roślinek około 650zł, wykonanie około 2 tygodni, satysfakcja bezcenna 😃. Edytowane 11 Lipca 2020 przez Szymon_pl Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi