Ptaah Napisano 10 Kwietnia 2019 Share Napisano 10 Kwietnia 2019 Widziałeś skalę tej imprezy i ilość sprzedawanych tam roślin? Nadmienię, że 95% z nich to były "holenderskie" masówki. A zatem powodzenia w przesadzeniu wszystkiego w dedykowane podłoża. No bo przecież dzbanecznik też nie urośnie w torfie, podobnie jak tłustosz, muchołówka i kapturnica? Roraima to sklep (biznes) jak każdy inny. Kupić w hurtowej ilości i drożej odsprzedać. Tak to działa. Gdybym ja trudnił się sprzedażą masówek to przez myśl nie przeszłoby mi aby to wszystko przesadzać przed sprzedażą. Skoro, jak sam przyznałeś, cefalotusy wyglądały na wystawie bardzo dobrze to pytam: Co jest nie tak z podłożem jeśli rośliny są w doskonałej kondycji? Co przemawia za tym aby usuwać je z obecnego podłoża? Bo chyba nie zła kondycja czy przerośnięta bryła korzeniowa? Poziom wiedzy sprzedawców (czy raczej ekspedientów) to inna para kaloszy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 21 Maja 2019 Autor Share Napisano 21 Maja 2019 Witam. Do kolekcji wpadły nowe dzbaneczniki. N. Spectabilis BE-3768, N. Izumiae BE-3925, N. Ampullaria x Mirabilis x Dubia BE-3694, N. Spathulata x Spectabilis BE-3314 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuper Napisano 22 Maja 2019 Share Napisano 22 Maja 2019 Super temat, bardzo fajnie dokumentujesz swoje działania i kolekcję Zaczynam myśleć nad doświetlaniem roślin ale na razie jakoś nie mogę się do tego zabrać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 1 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2019 Witam. Do kolekcji wpadły dwa nowe dzbaneczniki. N. Rob i N. khasiana x (ventricosa x maxima) (N. Gaya) N. Rob Roślina z bardzo dużymi dzbankami o długości ponad 20cm (jeden 26cm i średnicy około 8cm) N. khasiana x (ventricosa x maxima) Mnóstwo (ponad 10) sporych rozmiarów dzbanków. A tutaj kilka migawek z dzisiejszego festiwalu Roślin Owadożernych w Katowicach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 23 Września 2019 Autor Share Napisano 23 Września 2019 Witam. N. (ampullaria x mirabilis) x dubia po 4 miesiącach w nowych warunkach. Aktualnie pompuje trzeci dzbanek. Do kolekcji wpadł nowy dzbanek, N. aenigma "ten kultywar przystosowany jest do życia w głębokim cieniu." Same dzbanki nie są jakieś spektakularne, ale ciekawe warunki w jakich występuje w naturze sprawiają, że może być ciekawy do hodowli w domu. U mnie stoi w półcieniu. Na obecny czas przechodzi aklimatyzację. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 3 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2019 Cześć. N. khasiana x (ventricosa x maxima) N. (ampullaria x mirabilis) x dubia N. spathulata x ampullaria Ciąg dalszy N. spectabilis N. (ampullaria x mirabilis) x dubia N. spathulata x spectabilis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 18 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2019 Cześć. N. spathulata x ampullaria 2 tygodnie różnicy. Dzbanecznik ten i inne moje doświetlane 12-14 godzin dziennie. 3 grudzień 18 grudzień Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 10 Lutego 2020 Autor Share Napisano 10 Lutego 2020 (edytowane) Cześć. Nie ogłaszam jeszcze pełnego sukcesu, ale udało rozmnożyć się z liścia Cephalotusa. Z 5 liści pobranych od rośliny matecznej tylko jeden wypuścił nowe bukłaki i liście. Edytowane 10 Lutego 2020 przez Szymon_pl Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 19 Marca 2020 Autor Share Napisano 19 Marca 2020 Cześć. Dzięki wyrozumiałej Żonie (pojawił się drugi Syn na świecie) mam czas na owadożery. W budowie kolejny już panel oświetleniowy dla moich owadożerów. Panel na diodach LED 1W. Potężny radiator, długość 80cm i szerokość 16,5cm. Panel będzie się składał z diod: 6 x deep red 660nm6 x royal blue 440nm 3 x full spectrum 380-840nm 1 x UV 370-380nm 2 x IR 850nm 2 x royal blue 447 + 461nm Sterownik czasowy 1s - 100h na mikroprocesorze ATMega8 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jf85 Napisano 19 Marca 2020 Share Napisano 19 Marca 2020 Super sprawa! W miarę możliwości wrzuć zdjęcia z kolejnych etapów budowy i szerszy opis rozwiązań z elektryką. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 23 Marca 2020 Autor Share Napisano 23 Marca 2020 Cześć. Panel dokończony w jedno niedzielne popołudnie 😉. Nie ma co się rozpisywać. Diody połączone szeregowo + dedykowany gotowy zasilacz stało prądowy (350mA). Można by było samemu coś zrobić, ale taniej wychodzi kupić. Panel na razie bez sterowania czasowego. Z racji dość dużego radiatora, po 16 godzinach jego temperatura nie przekracza 26-28°C. O to właśnie chodziło, wydajne chłodzenie co zwiększa i tak już dużą żywotność LED mocy. Przy tej ilości LED (20 x 1W) wystarczył by o połowę mniejszy, ale zależało mi aby światło pokrywało całą długość półki czyli 80cm i szerokość około 20cm. Panel nie był tani. Sam radiator 167zł, diody 53zł, zasilacz 35zł, kolimatory 32zł. Powoli zaczyna brakować miejsca w pokoju 😁 Poniżej zdjęcia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jf85 Napisano 23 Marca 2020 Share Napisano 23 Marca 2020 Elegancko! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 26 Marca 2020 Autor Share Napisano 26 Marca 2020 Cześć. Do kolekcji wpadł nowy dzbanek. N. lowii x ventricosa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snopy6992 Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Cześć, Piękne dzbaneczniki, robią wrażenie. Podoba mi się też jak wykonałeś oświetlenie. Z własnego doświadczenia wiem, że PoweLED źle znoszą wilgoć, która dzbaneczniki potrzebują. Nie myślałeś, żeby bardziej chronić LEDy przed wilgocią? Czekam na kolejną aktualizację. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Cześć. Dzięki. W jaki sposób źle znoszą podwyższoną wilgotność power LED? Na razie nie mam żadnych problemów z LED-ami przy podwyższonej wilgotności. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi